Tervetullut signaali

0

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on aloittanut yt-neuvottelut, joita yrityksen toimitusjohtaja Rami Aarikka luonnehtii positiivisiksi. Yhteistoimintaneuvottelut eivät totuttuun tapaan tarkoita irtisanomisia tai supistuksia, vaan neuvottelujen tarkoituksena on selvittää kannattaisiko panimon keskittää kaikki toimintonsa Laitilaan.
Yt-neuvotteluilla on arkikielessä negatiivinen kaiku, koska yleensä ne tarkoittavat säästöjen etsimistä ja henkilökunnan vähennyksiä. Yhteistoimintalaki edellyttää työnantajalta yt-neuvottelujen käymistä henkilöstön kanssa isoissa muutoksissa.
Keskiviikkona Laitilassakin toimiva, Stockmann-konserniin kuuluva vaateketju Seppälä ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut. Seppälässä irtisanomisten arvioidaan koskevan vajaata 400 työntekijää, mikä on noin puolet koko ketjun Suomen henkilöstöstä.
Laitilan seudulla toimintojen keskittäminen on tarkoittanut työpaikkojen siirtymistä suurempiin kaupunkeihin. Untamalassa toiminut NMC Cellfoam keskitti noin vuosi sitten toimintonsa Tampereelle. Yrityksen työntekijät eivät olleet kovin halukkaita muuttamaan töiden perässä, joten he menettivät työpaikkansa.
Wirvoitusjuomatehtaalla on Helsingissä konttori, josta hoidetaan markkinointia ja myyntiä. Toimintojen keskittäminen maakuntaan, pois pääkaupunkiseudulta,  olisi tervetullut signaali siitä, että menestyksekästä yritystä voidaan hoitaa myös pienemmiltä  paikkakunnilta.
Helsingin seudun kauppakamari tiedotti lokakuun alussa, että Helsingin seudun väestön määrä kasvaa tänä vuonna lähes 19 000 asukkaalla, josta muuttovoiton osuus on 12 000. Viimeksi väestönkasvu on ollut pääkaupunkiseudulla näin suurta vuonna 1966.
Wirvoitusjuomatehtaan rekrytointi-ilmoituksessa lukee seuraavasti: Meillä sinulla on mahdollisuus toteuttaa itseäsi, silä me teemme toisin. Yritysten tulee tehdä omia ratkaisuja, eikä seurata muiden jalanjälkiä.