Koko kroppa mukana

0

Oletko luova, idearikas, työteliäs ja periksiantamaton? Onko sinulla kyky ottaa riskejä? Haluatko toimia itsenäisesti? Osaatko verkostoitua? Hallitsetko raha-asiat?
Tällaisella työpaikkailmoituksella saatettaisiin hakea tekijää yrittäjän ammattiin. Näitä paikkoja on harvoin haussa, sillä yrittäjiksi useimmiten ryhdytään, ei haeta.
Laitilassa on noin 600 yritystä, jotka työllistävät yli 2 000 ihmistä. Ilman niitä Laitila olisi kuollut paikka. Täällä ei olisi kauppoja eikä muitakaan palveluja. Ei olisi työpaikkoja eikä varmaan paljon asukkaitakaan.
Kun Laitilan-Pyhärannan yrittäjäyhdistys 80 vuotta sitten perustettiin, jäsenyrityksistä suurin osa teki bisnestä Laitilassa ja lähialueilla. Nyt markkinat ovat ympäri maailmaa. Vuosiin mahtuu satoja erilaisia tarinoita yrittämisestä.
Kalannissa toimivan Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu valotti  viime lauantaina yhdistyksen syntymäpäivillä pitämässään juhlapuheessa yrittäjyyttä mielenkiintoisella tavalla. Intohimo yrittämiseen on kaiken lähtökohta.  Se on useimmille yrittäjille luontaista, mutta miten säilyttää tekemisen palo vuodesta toiseen?
Kontu kehottaa paneutumaan tosissaan kropan ja mielen hyvinvointiin. Liikunnan lisäksi arjen voimavara ovat läheiset. Pienestä alusta kansainväliseksi toimijaksi kasvaneen yrityksen toimitusjohtaja tietää, että kun nämä asiat ovat kunnossa, työ sujuu ja yrityksellä on mahdollisuus menestyä.
Keväällä 1934 Laitilan Seurahuoneella perustetun yrittäjäyhdistyksen tarkoitus oli voimaperäistää yksityisyritteliäisyyttä paikkakunnalla. 80 vuotta myöhemmin voi sanoa, että siinä on onnistuttu: Laitilan työttömyysprosentti on valtakunnallisesti alhainen. Monipuolinen yritysrakenne on ollut Laitilan pelastus niin 1990-luvun laman kuin nykyisen taantumankin aikana.