Lukioiden vertaaminen turhaa

0

Laitilan lukion matemaattisten aineiden lehtori Aki Vaaraslahti kuittasi valtakunnallisten medioiden keväisin julkaisemat lukiovertailut eliittilukioiden keskinäiseksi kisailuksi Laitilan Sanomien haastattelussa elokuussa.

”Meille riittää, jos pärjäämme hyvin, mutta sekään ei ole pakollista. Pääasia on, että teemme kaiken niin hyvin kuin pystymme”, Vaaraslahti sanoi.

Tässä tavoitteessa Laitilan lukio onnistui viime keväänä yli odotusten: matematiikan ylioppilaskokeen keskiarvo oli Laitilassa koko Suomen ykkönen.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) arvostelee isojen mediatalojen vuosittain tuottamat  lukiorankingit harhaanjohtaviksi. Vatt julkisti viime viikolla  omasta tutkimuksestaan vain kolme parasta lukiota, koska erot olivat sen mukaan pieniä.

Tutkimuksessa opetuksen laatua selvitettiin vertaamalla ylioppilaskirjoitusten tulosta peruskoulun päästötodistukseen.

Mynämäen lisäksi kärkeen kiilasivat Leppävirran ja Reisjärven lukiot. Mynämäen pieni lukio on jo useana vuonna pärjännyt myös medioiden tekemässä vertailussa.

Vattin tutkimuksen tulos on pienten lukioiden kannalta kannustava. Se osoittaa, että pienissä, yhteisöllisissä lukioissa monia asioita tehdään oikein.

Mynämäen lukion rehtori Pekka Leino totesi lauantain Helsingin Sanomissa, että tulos ei yllättänyt. ”Olemme yrittäneet pitää inhimillisen otteen ja ja pitäneet opiskelijoistamme  huolta, hän analysoi menestyksen syitä.

Kuntaliitokset, ikäluokkien pieneneminen ja ammattikoulutuksen suosio harventavat lukioiden määrää. Päätösvaltaa lukiokoulutuksen järjestämisestä ja rahoituksesta halutaan siirtää kunnilta valtiolle. Tämä olisi kuolinisku monille pienille lukioille.

Keskittämisen sijaan järkevää on lisätä lukioiden verkottumista. Tätä voitaisiin kehittää esimerkiksi Laitilan, Mynämäen ja Uudenkaupungin lukioiden välillä. Tekniikka antaa loistavat mahdollisuudet etä-, verkko- ja virtuaaliopetuksen kehittämiseen.