Madonnaveistos halutaan siirtää kirkkosaliin

0
Laitilan kirkon madonnapatsas on 1400-luvun alusta.
Laitilan kirkon madonnapatsas on 1400-luvun alusta.

Laitilan Pyhän Mikaelin kirkossa oleva madonnaveistos halutaan siirtää kaikkien nähtäväksi. Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävä veistos on ollut vuosikaudet kirkon asehuoneessa, jota käytetään varastotilana.
–Veistos on tehty 1400-luvun alkupuolella, eli se on vanhempi kuin kirkko. Veistos on selvinnyt uskonpuhdistuksesta, kertoo opas Lea Koskinen.
Laitilan Oppaat ry teki syyskuussa kirkkoneuvostolle aloitteen, jossa esitettiin veistoksen siirtämistä parempaan paikkaan. Koskisen mielestä patsas kannattaisi sijoittaa kirkkosaliin, jossa se olisi kaikkien kirkossa vierailevien nähtävillä.
– Veistos voitaisiin laittaa sivualttarille, joka löytyi kirkon kunnostustöiden yhteydessä 1960-luvulla. Siinä olisi hyvin tilaa ja alusta tukeva.
Materiaali
vaikeuttaa siirtoa
Toinen vaihtoehto Laitilan Oppaiden aloitteen mukaan on säilyttää veistos nykyisellä paikallaan, mutta siistiä asehuone ekumeeniseksi sivukappeliksi, jonne voisi istuutua hiljentymään.Lea Koskinen toivoo, että arvokas veistos saataisiin siirrettyä yleisön nähtäville viimeistään 2018, jolloin kirkko täyttää 550 vuotta.
– Kallis ja aikaavievä homma tulisi olemaan, mutta juhlavuoteen mennessä täytyisi myös siivota kirkko. Tällä hetkellä kirkon seinillä näkyy paljon tomua, Koskinen muistuttaa.
Kirkkoherra Kari Aalto kannattaa veistoksen säilyttämistä tämänhetkisessä paikassaan. Patsas on valmistettu puusta, joten ei voida tietää varmuudella, miten patsas reagoi, jos se siirretään kylmästä asehuoneesta lämmitettyyn kirkkosaliin.
– Pelkona on, että patsaan materiaali vaurioituu siirrosta. Museovirastosta kävi tutkija ja silloin todettiin, että kosteusolot pitäisi olla tietyt, jotta patsaan voisi siirtää, Aalto sanoo.

 

 

Lue lisää x.x.xxxx lehdestä