Laitilalainen lahja, joka voi pelastaa henkiä

0

”Melkein yhdeksän kymmenestä ajaa Laitilassa pyörällä valoitta”, kauhisteli nimimerkki kadullatallaaja viime viikolla Laitilan Sanomissa.
Kirjoittaja osui ajankohtaiseen ongelmaan. Parantamisen varaa on paitsi pyöräilijöiden myös jalankulkijoiden liikennekäyttäytymisessä. Liikenneturvan 2013 toteuttamissa seurannoissa ilmeni, että taajama-alueella heijastin on käytössä vain joka toisella kävelijällä.
Erityisesti suojatiet ovat pimeällä vaarallisia paikkoja. Niissä sattuu loka-tammikuussa niin paljon onnettomuuksia, että suojateiden nimi voitaisiin muuttaa ainakin pimeään vuodenaikaan vaaratieksi.
Meille suomalaisille tähän vuodenaikaan kuuluva hämäryys on itsestään selvä, luonnollinen ilmiö. Ei siis ihme, että heijastinkin on suomalainen keksintö. Pertteliläisen Arvi Lehden 1940-50 -lukujen taitteessa keksimä heijastin on pelastanut monen hengen.
Vuodesta 2006 heijastimia on valmistettu Laitilassa Coreplastin tehtaalla. Yritys on tehnyt aktiivista tuotekehittelyä ja lanseerasi muutama vuosi sitten Angry Birds -heijastimet maailmalle.
Näinä aikoina pähkäillään sopivia lahjaideoita pukinkonttiin. Yksi edullinen, käytännöllinen ja laadukas laitilalainen lahjavinkki on CE-sertifioitu heijastin jonka pitäisi kuulua jokaisen jalankulkijan vakiovarusteisiin pimeässä. Heijastin on lahja, joka voi pelastaa henkiä. Jalankulkijoiden kannattaa kiinnittää huomiota paitsi omaan näkyvyytensä lisäämiseeen myös liikenteessä mukana olevien lemmikkien valaisemiseen.
Heijastimia ei voi koskaan olla liikaa: parempi överit kuin vajarit, toteaa Liikenneturvakin.