Laitilan valtuusto pui budjettia tuntitolkulla

0
Valtuuston kokouksessa tehtiin lukuisia muutosesityksiä ensi vuoden talousarvioon. Muutosesityksen  suma vaati kaupunginsihteeri Markku Mäeltä, valtuuston puheenjohtaja Jussi Perkkolalta ja kaupunginjohtaja Jukka Alkiolta muutaman pikapalaverin.
Valtuuston kokouksessa tehtiin lukuisia muutosesityksiä ensi vuoden talousarvioon. Muutosesitysten suma vaati kaupunginsihteeri Markku Mäeltä, valtuuston puheenjohtaja Jussi Perkkolalta ja kaupunginjohtaja Jukka Alkiolta muutaman pikapalaverin.

Neljä tuntia, reilut 30 puheenvuoroa ja 14 äänestystä. Siinä tiivistettynä Laitilan kaupunginvaltuuston maanantai-iltainen budjetti-istunto.

Monenlaisia muutosesityksiä valtuustossa kuultiin, mutta äänestysten jälkeen kaupunginhallituksen valtuustolle esittämä vuoden 2015 talousarvio sekä vuosien 2016-2017 taloussuunnitelma muuttui lopulta yllättävän vähän.

Valtuuston mankelin jälkeen budjettiin lisättiin rahaa 23 000 euroa. Hallitus olisi leikannut tasaisesti kaupungin maksamia avustuksia, mutta valtuuston päätöksellä budjettiin palautetaan yhteensä 23 000 avustuseuroa.

Valtuusto kaatoi hallituksen esityksen murskalukemin, mikä sai hallituksen puheenjohtaja Tanja Raisto-Elon (kesk) pudistelemaan epäuskoisena päätään. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistys saa valtuuston äänin 31-4 avustusta 3 000 euroa enemmän kuin hallitus suunnitteli.

Esitykset avustussummien jättämisestä entiselle tasolleen tekivät Henri Aitakari (vihr) sekä Kari Laine (sd).

Lisäksi Ari Ketoniemen (kesk) esityksestä yksityisteiden avustuksiin siirretään lisää 7 000 euroa, johon otetaan rahat valtuuston päätöksellä teknisen toimen hallintokuluista.

Äänestyksen jälkeen valtuutetut myös päättivät, ettei Untamalan kylässä sijaitsevan Heinikkalan navetan tiilikattoa uusita. Pauliina Haijasen (kok) tekemää esitystä 40 000 euron remontista vetäytymiseen kannatti selvä enemmistö, 24 valtuutettua 35:stä.

Moni esitys

meni nurin

Koveron koulun lakkauttamista ensi syksystä alkaen esitti Pauliina Haijanen. Hän sai kannatusta Hanna Lahtoselta (sd), joka pelkäsi vaihtoehtona olevan kaikkien Laitilan koululaisten tuntikehyksen pienentymisen.

Äänestyksessä valtuutetut päättivät äänin 25-10, että oppilaat palaavat kesälomien jälkeen Koveron kouluun.

Erityisesti monitoimihalli kirvoitti valtuutettujen kielen kannat ja aiheesta kuultiinkin lukuisia puheenvuoroja sekä puolesta että vastaan.

Muutosesityksiäkin tehtiin neljä, mutta lopulta kaupunginhallituksen esitys hallin rakentamisen aloittamisesta ensi vuonna jäi voimaan selvin lukemin: 21 valtuutettua kannatti alkuperäistä esitystä, 14 valtuutettua olisi siirtänyt hallihanketta vuodella odottamaan parempia talousnäkymiä.

Päiväkotikin nousi monessa puheessa esiin. Henri Aitakari esitti, että päiväkodin suunnitteluun varataan ensi vuodelle rahaa 450 000 euroa ja vuodelle 2016 sen rakentamiseen varataan rahaa 3,3 miljoonaa euroa.

Äänestyksessä selvin lukemin 29-6 valtuuston hyväksymäksi tuli kaupunginhallituksen alkuperäinen esitys. Siinä päiväkodin hankesuunnitteluun on varattu 50 000 euroa ensi vuodelle, rakentamiseen rahaa ei ole varattu.