Nautitaan talvesta

0

Tämä viikko on koululaisille ja monille muillekin lomaviikko. Monet puhuvat edelleen hiihtolomasta, vaikka harva viettää vapaapäiviään ladulla.

Lukuvuoden katkaiseva talvinen hengähdystauko sai alkunsa vuonna 1933 suomalaisen pesäpallon keksijän Lauri ”Tahko” Pihkalan aloitteesta yli 80 vuotta sitten. Tarkoitus oli antaa lapsille mahdollisuus kerätä voimia opiskeluihin aurinkoisilla keväthangilla. Hiihtolomaan suhtauduttiin alkuaikoina kriittisesti, mutta se on onneksi jäänyt pysyväksi osaksi suomalaista koulujärjestelmää.

Hiihtäminen ei ole sääoloista johtuen enää lapsille itsestään selvä kansalaistaito, mutta liikkua voi muillakin tavoilla.

Loman liikunnallisuutta voitaisiin nykyään korostaa enemmänkin, sillä koululaisten kunnossa on parantamisen varaa. Urheilulajien kirjo on nykyään monipuolinen ja sisäliikuntalajeja harrastetaan runsaasti, mutta arkiliikunnan määrä on laskenut. Niin lapset kuin aikuisetkin viettävät päivänsä usein istuen tietokoneen ääressä.

Pakottaminen ja patistaminen tuottavat harvoin tulosta. Liikunnan ilo syntyy yksinkertaisista asioista: perheen yhteiset kävelyretket luonnossa ovat helppoja toteuttaa. Laitilassa on metsiä, Pyhärannassa meren rantoja ja etsivä löytää kotikulmilta rauhallisia laavupaikkoja, joissa talviretken voi kruunata vaikkapa nuotion ääressä makkaraa paistaen.

Tälle viikolle on luvattu aurinkoisia päiviä, joista kannattaa ottaa ilo irti pitkän pimeän jälkeen.