Oodi lukemiselle

0

kirjatMoni aloittaa vuoden alussa uuden harrastuksen, ehkä löytääkseen uuden puolen itsestään tai aloittaakseen elämän uudelleen. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että yksi niistä aloitettavista harrastuksista voisi olla lukeminen. Luin kaksi ja puoli romaania, ja kieleni sai siitä lisää sävyjä niin, että seuraavasta äidinkielen kirjoitelmasta sain puoli numeroa paremman arvosanan. No, ehkei se johtunut siitä. Vaikkei voi tehdä noin suoraviivaista päätelmää, niin lukeminen todella hyödyttää!

Kirjat ovat joidenkin mielestä tylsiä, kuin isoja vuoria, joiden yli kiipeää hampaat irvessä. En tiedä, miksi osa ihmisistä ei pidä lukemisesta. Vaikka siitä pitäisikin, täytyy aikaa oikein varata lukemiselle, jotta muut asiat eivät menisi edelle. Lukea voi kirjojen lisäksi paljon muuta! Ja tylsään kirjaan vain harva haluaa kuluttaa aikaansa.

Sanomalehdet ovat yksi sivistyksen vuolas lähde, tai ajattelun, sillä mediaa on tärkeä pitää kriittisesti silmällä ja mitoittaa asiat oikein. On helpompi muodostaa omat mielipiteet, kun tietää, mitä ajattelee. Ilman materiaalia on vaikea tuntea edes itseään. Sarjakuvat lasketaan myös kirjallisuudeksi, ja jopa Aku Ankat antavat jonkinlaista aineistoa, jonka pohjalta ajatella. Runot ovat hienoja ja monesti oivaltavia, ne kertovat paljon lyhyessä mitassa. Joka tapauksessa, ei ole niinkään väliä, mitä lukee. Voi selailla nettisivuja, lukea artikkeleja ja seurata blogeja.

Lukeminen on hyvästä, koska on tärkeää ymmärtää lukemaansa. Vaikka ei osaisi itse kirjoittaa, lukiessa mukaan tarttuu sanontoja, lauserakennemalleja ja tapoja kertoa asioista. Sillä tavalla lukeminen kehittää myös kirjoittamista. Kielitaju kehittyy. Kun lukija seuraa päähenkilön elämässä tapahtuvia tunnemyrskyjä tai toimintaa onnettomassa tilanteessa, hän oppii ymmärtämään ja näkemään asioista uusia puolia. Enkä tarkoita, että romaaneilla olisi tapana aivopestä lukijansa osoittamaan myötätuntoa, sellaisen osaa vain todella taitava kirjailija, mutta lähtökohdat huomioiden ymmärrystä on helppo kasvattaa. Lukeminen on siksi myös mielenkiintoista.

Hyviä kirjoja on, mutta niiden löytäminen on oma taitonsa. Sen lisäksi, että lukee, mitä vastaan tulee, kannattaa etsiä internetistä arvosteluja ja suosituksia. Kun löytää kirjailijan, jonka tyyli miellyttää, voi kahlata hänen koko tuotantonsa läpi. Kirjoja arvostetaan tietyissä piireissä, ja lukemisesta voisi tehdä koko maailmassa kivan ajanvietteen.

Vieläkään en ole aivan kärryillä siitä, miksi lukeminen ei viihdytä kaikkia. Ehkä paikallaan oleminen ja liian vähäinen informaatio, siis kirjaimet ilman kuvia tai ääniä, eivät kiinnosta. Jokainen on kiinnostunut jostakin, ja monesta aiheesta on varmasti kirjoitettu jonkinlaisia tekstejä. Hienoa, jos joku innostuu lukemaan edes sen yhden kirjan. Se on jo paljon, kuten alussa totesin lukeneeni kaksi ja puoli kirjaa. Siihen mahtuu paljon asiaa. Lukeminen on cool!