Ihan niin kuin KEVÄT!

0

Ihania keväisiä ilmoja. Pikkupakkanen hiukan kiristelee yöllä. Vielä voi kovempaakin pakkasta tulla, mutta nyt täytyy nauttia tästä!
Heti on hinku haravoida pihaa, ja suoristaa kulmia. Talven aikana maahan kertyy pihamaan poikki kannettua heinää, ja lasten leikeissä unohtuneita leluja. Sieltä täältä tuntuu paljastuvan lumen alta jotain pudonutta ja unohtunutta. Sitkeästi päälle jäänyt yskä on rasittanut keuhkoja, eikä ole ollut energiaa juurikaan harjan varressa heilua. Mutta into on jo kova ja vähän on pihaa sudittu. Navetan kevätsiivouksen kimppuun pääsee kohta, eikä aikaakan kun lampaat voi keriä ja siirtää kanat kesäkanalaan. Tämä on ihanaa aikaa; kädet syyhyää vallan, valoa riittää, ja kaikenlaista saa aikaan. Talven pysähtynyt tunnelma on ohi.


Pienet tomaatintaimet ponnistivat ylös, ja koulin lasten kanssa ne isompiin purkkeihin. Elämänhaluisimmat taimet puskevat ulos suoraan pussista, välittämättä siitä onko heitä istutettu vai ei. Lasten into möyhiä multaa, ja taputella taimi piukkaan, on ihailtavaa. Heillä riittää mielenkiintoa kasvua kohtaa. Pihassa maan pinnalle puskee pieniä nokkosia ja muita kasvinnykeröitä. Niitäkin polvillaan tuijotellaan ja ihmetellään, että onko nekin syntyneet siemenestä, ja kuka ne on juuri siihen istuttanut.

Innokkaimmat taimet nousevat välittämättä siitä, onko niitä istutettu vai ei!
Innokkaimmat taimet nousevat välittämättä siitä, onko niitä istutettu vai ei!

Kavioeläimistä huomaa kevättunnelman myös. Jalka nousee kepeämmin ja metsässä liikutaan enemmän. Kissanpennut ovat kasvaneet ja alkavat syödän kiinteitä ruokia. Kanat hautoivat taas muutaman tipun, ja tasapuolisuuden vuoksi vanhempia kukkoja laitettiin pakkaseen. Myös lampaista vähennettiin neljä viime vuoden karitsaa ennen uusien karitsojen sytymää. Pakastimessa riittää syötävää.

Kanojen sisälläpitoaika alkoi 1.3. ja jatkuu toukokuun loppuun asti. Tällä on tarkoitus suojata siipikarja kontakteilta luonnonvaraisiin vesilintuihin kevätmuuton aikaan. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 386/2006 mukaisesti siipikarja tulee pitää joko sisätiloissa tai suojata lintujen ulkoilualue kauttaaltaan esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maalis-, huhti- ja toukokuun aikana.

Olen hyvillä mielin siitä, että uusi kasvukausi on oven takana, ja ensimmäisten horta-aterioiden aika on kohta käsillä. Odotan jo paistettua nokkosta ja horsmaa lautaselle kukon tai lampaanlihan viereen. Saan pitkästäaikaa syödä aterian, jonka ainekset on kokonaan omasta pihasta saatu. Hetken vielä joutuu odottamaan, mutta jos ilmat pysyvät tällaisina niin ei pitkään.

Ilon ja energin aikaa!
Hilla