Laitilassa mahdollisuus luovuttaa verta

0

Laitilassa pääsee maanantaina 30.3. luovuttamaan verta. Luovutuspaikkana toimii kello 13–18 Urheilutalo (Urheilutie 9).

Suomen Punaisesta Rististä kerrotaan, että Suomessa verenluovuttajien määrä on pysynyt riittävänä. Verta luovutti viime vuonna 127 000 eri verenluovuttajaa, yhteensä 221 000 kertaa. Verenluovuttajista on naisia 56 prosenttia ja miehiä 44 prosenttia. Aktiivisimpia verenluovuttajia ovat keski-ikäiset miehet ja naiset sekä 21–25 -vuotiaat naiset.

– Kutsumme verenluovuttajia myös potilaiden veriryhmätarpeen mukaisesti. Kutsun vetoavuus riippuu veriryhmän kiireellisyydestä. Pyydämme verenluovuttajia tulemaan luovutukseen ainakin kutsuviestin saatuaan, koska silloin hänen veriryhmänsä tarve on erityinen, kertoo verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila.

Juhlapyhien aikaan päiväkohtainen veren tarve on hieman suurempi, jotta verihiutaleita saadaan riittämään pyhien yli. Verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina vain viisi päivää luovutuksesta. Verenluovuttajia tarvitaan niin pääsiäisviikon jokaisena arkipäivänä, lankalauantaina kuin pääsiäisen jälkeenkin.