Meillä on ongelma

0

meitsieElämä on tietynlaista ylä- ja alamäkeä. Toisinaan kaikki kukat kukkivat, ja välillä ottaa pannuun niin vietävästi. Sitähän elämä on jatkuvasti: pieniä ongelmia, suuria ongelmia ja taas tyyntä.

Tie onneen on loppujen lopuksi yksinkertainen: ratko ongelmat. Niin se menee. Ensin tulee haaste, sitten mietitään ratkaisukeino ja taas ollaan ainakin hetken onnellisempia.
Käytännössä homma ei kuitenkaan ole niin simppeli. Ongelmaa saattaa olla nimittäin vaikea katsoa silmiin. Mikä siinä on, miksi on niin vaikea myöntää itselleen, että kaikki ei ole hyvin?

Yhdellä on ongelmia alkoholin kanssa, toinen ei hallitse tietokonetta ja kolmas ei osaa neuloa nappia paikalleen. Työpaikalla on liian kiire, pomo kohtelee epäreilusti ja koululuokan ujointa oppilasta kiusataan.

Meillä on selkeitä ongelmia, mutta silti vastoinkäymiset saatetaan kuitata: Äh, kyllä se siitä.

Väärin! Ei se mene siitä, ainakaan pidemmän päälle. Jos ongelmia ei ryhdytä setvimään, saattaa aiheutua masennusta, turhautumista ja motivaation laskua. Ihmissuhteet ja kenties yleinen ilmapiiri kärsivät. Ongelmilla on tapana kasvaa suuremmiksi.

Mitä siis tehdä? Varmaa ainakin on, että ongelman kieltäminen ei auta. Härkää on tartuttava sarvista. Vaikeudet alkavat ratketa vasta, kun ensin suostuu myöntämään ne ääneen.

Eikä sillä, ongelman ratkaiseminen ei ole aina helppoa. Vaivaa on nähtävä. Ongelmatilanteen selvittäminen voi viedä viikon, kuukauden tai vuodenkin. Varmaa kuitenkin on, että ongelman selvittämisen tuoma hyvä olo on ajan, vaivan ja ehkä rahankin väärti.

Enpä ole itsekään mikään puhdas pulmunen. Mutta olen nyt rohkea ja paljastan, että meillä on kotona ongelma. Se raastaa mieltä ja sattuu silmiin: likaiset ikkunaruudut. Hävettävän likaiset ikkunat, vaikka kesä on jo ihan korvilla.

Hyvä. Ongelma on myönnetty, ratkaisu on seuraava: viikonloppuna tartumme miehen kanssa ikkunanpesimiin. Ei selityksiä, ongelma on ratkaistava. Lopputulos maksaa vaivan.

Pitää hyväksyä, että pulma selviää harvoin (lue: tuskin koskaan) itsestään. Jotta ongelma voisi ratketa, tulee ensiksi on hyväksyä tosia-asiat, erityisesti negatiiviset sellaiset.

Julkaisemme täällä valittuja Täst kulmast -kirjoituksia. Kaikki kirjoitukset ovat luettavissa Laitilan Sanomien paperi- tai digilehdestä.