Nuoret ja aikuiset saman pöydän ääressä

0

Tiedätkö, missä Laitilan nuorisotalo sijaitsee ja mitä siellä tehdään? Koska olet viimeksi kysynyt nuorelta, mitä hänelle kuuluu?

Jos laitilalaisten aikuisten keskuudessa tehtäisiin tällainen gallup, vastaukset saattaisivat olla vähemmän mairittelevia. Valitettavasti nuorten asiat alkavat kiinnostaa aikuisia usein vasta sitten, kun eteen tulee ongelmia. Tärkeää olisi kuunnella heitä myös silloin, kun kaikki näyttää menevän päällisin puolin hyvin. Kun aikuisen ja nuoren välit ovat läheiset ja turvalliset, puhuminen on luontevaa olipa asia millainen tahansa.

Laitilan Nuokkarilla eli nuorisotalolla järjestettiin viime viikolla tilaisuus, joka oli saanut ilahduttavan runsaasti aikuisia liikkeelle. Mukana oli nuoria, kaupunginvaltuutettuja sekä kaupungin, etsivän nuorisotyön  ja seurakunnan työntekijöitä. Pienryhmissä keskustelu oli vilkasta ja vuorovaikutus avointa. Esille nousi useita tärkeitä asioita, joita kannattaa lähteä viemään eteenpäin.

Yksi konkreettinen asia, johon pitää tarttua on lasten ja nuorten liikuntaharrastukset. Keskustelussa nousi esille, että tilausta on erityisesi vapaamuotoisille, liikunnallisille harrastusryhmille.  Niissä voitaisiin kokeilla erilaisia lajeja ilman kilpailua.

Tällaiset keskustelutilaisuudet ovat oivallisia paikkoja välittää ja päivittää tietoa nuorten maailmasta.  Niistä voisi tehdä tietyin väliajoin toistuvan pysyvän käytännön osaksi nuorisotoimen arkea. Nuoret aikuistuvat ja päättäjät vaihtuvat, mutta jokaisella sukupolvella on oikeus tulla kuulluksi.

Maailma muuttuu nykyään nopeasti, ja erityisesti nuorten asiat vaativat nopeaa reagointia myös päättäjiltä.