Voimanostajille kolme Suomen mestaruutta

0

Kolme Suomen mestaruutta, yksi maailmanennätys, kolme Euroopan ja kolme Suomen ennätystä oli laitilalaisnostajien saalis viikonvaihteessa GPA-liiton mestaruuskisoista Turusta. Mestarit ovat Sami Vaskelainen, Pekka Anttila ja Joni Laiho. Lisäksi Tuomas Laitinen otti hopeaa.

Sami Vaskelainen miesten yleisessä sarjassa lähti puolustamaan kolmea edellisvuosien Suomen mestaruuttaan alle 67,5-kiloisissa. Hänen tavoitteensa oli myös saada yksin haltuunsa sarjan ME maastavedossa, jota korealaisnostaja vast’ikään sivusi.

Vetonsa Vaskelainen aloitti 220 kilosta, joka nousikin ensimmäisellä. Toiseen nostoonsa hän latasi tankoon 235 kiloa, joka on viisi kiloa vanhaa maailmanennätystä enemmän. Se nousikin helposti. Hän yritti parantaa sitä vielä kolmannellaan 240,5 kiloon, joka kuitenkin nousi vain puoliksi.

Uuden Suomen ennätyksen Vaskelainen teki jalkakyykyssä ja yhteistuloksessa. Jalkakyykyssä ennätys parani kymmenellä kilolla ja on nyt tasan 200 kiloa. Yhteistuloksessa ennätys parani myös kymmenellä kilolla ja on nyt 550 kiloa.

Sami Vaskelainen oli tuloksiinsa tyytyväinen, sillä ennätykset jäänevät hänen viimeisikseen nykyisessä painoluokassa. Jo syksyn penkin ja maastavedon SM-kisoissa hän aikoo kilpailla 75-kiloisissa. Siksi maailmanmestaruuskisat Yhdysvalloissa myöhemmin syksyllä jäävät väliin.

– Pärjätäkseen niissä pitäisi yhteistuloksen olla vähintään 600 kiloa, mikä syksyksi on liian paljon. Pelkälle turistimatkalle en aio lähteä, hän perustelee. Hänellä on maailmanmestaruus vuodelta 2013.

Vaskelaisen kanssa samassa sarjassa nosti laitilalaisista myös Tuomas Laitinen, joka sai yhteistuloksellaan 490 kiloa hopeaa. Hänen tuloksensa jalkakyykystä oli 160, penkiltä 112,5 ja maastavedosta 217,5 kiloa.

Ikämiehiin eli 50-vuotiaiden sarjaan siirtynyt Pekka Anttila paransi kisoissa kolmea Euroopan ennätystä. Venäläisnostajan ennätys 180-kiloa jalkakyykyssä parani kolmeen otteeseen ja on nyt 220 kiloa. Maailmanennätyksen 227,5 kiloa Anttila jätti tällä kertaa vielä rauhaan.

– Painonpudotukseni meni hiukan pieleen ja jouduin istumaan pitkään saunassa. Lisäksi kyynärpäävammani takia jouduin antamaan penkiltä roimasti tasoitusta, hän perusteli päätöstään.

Penkiltä Anttila punnersi vain nimelliset 60 kiloa, joten päätöslajissa maastavedossa hän joutui tosissaan mittelemään mestaruudesta Raimo Ovaskan kanssa. Hän nosti ensimmäisellään 200,5 kiloa, joka oli hetken uusi Suomen ennätys, kunnes Ovaska toisellaan paransi sen lukuihin 205 kiloa.

Anttilan toinen nostokin onnistui ja 210,5 kiloa oli hetken uusi EE, kunnes hän kolmannellaan paransi sen lukuihin 217,5 kiloa. Ovaska ei kolmannellaan enää saanut ylös 215 kiloa, joten mestaruus oli Anttilan.

Anttilan yhteistulos 542,5 kiloa on senkin uusi Euroopan ennätys.

Ensimmäisiin SM-kisoihinsa voimanostossa osallistunut Joni Laiho otti alle 23-vuotiaiden mestaruuden yhteistuloksella 485 kiloa. Miesten yleisessä sarjassa tuloksella heltisi lisäksi pronssia.

Laiho teki jalkakyykyssä uuden nuorten Suomen ennätyksen 170 kiloa. Penkiltä hän punnersi 115 ja veti maasta 200 kiloa.