Koulutukselle kylmää kyytiä

0

Koulujen kesälomakausi alkoi eilen viileähkössä säässä, mutta kylmääviä olivat myös viime viikolla julkisuuteen tulleet uuden hallitusohjelman koulutukseen kohdistuneet säästöt.

Koulutus- ja opetustoimesta säästetään yhteensä 556 miljoonaa viiden vuoden aikana. 190 miljoonaa euroa tästä potista kohdistuu toisen asteen koulutukseen. Luvassa on ainakin rakenteellisia uudistuksia, mutta yksityiskohdista ei ole vielä tietoa.

Tarkoitus on poistaa muun muassa koulutuksen päällekkäisyyksiä. Selvää on, että euroja joudutaan laskemaan entistä tarkemmin tälläkin seudulla ammatillista opetusta antavissa oppilaitoksissa, niin Novidassa kuin WinNovassakin.

Lukiot näyttävät säästyvän ainakin isoilta leikkauksilta. Pienille lukioille kohtalokkaiksi povatut rahoitusmallien muutokset eivät siis ainakaan näillä näkymin toteudu.

Laitilan lukiossa sai valkolakin tänä vuonna 39 ylioppilasta. Pienuudestaan huolimatta tai ehkäpä juuri sen ansiosta Laitila on pärjännyt valtakunnallisesti vertailussa erityisen hyvin matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa. Erilaisten koulutusväylien säilyminen lähiseudulla on ensiarvoisen tärkeää Laitilan ja koko alueen tulevaisuudelle.

Peruskoulujen arkeen hallituksen suunnitelmat saattavat vaikuttaa ryhmäkokojen osalta. Hallitusohjelman mukaan peruskoulussa luovutaan perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen myönnettävistä valtionavuista. Ryhmäkokojen suureneminen haastaa opettajia, eikä ainakaan paranna opetuksen laatua.

Suomen taloutta ei saada kuntoon ilman säästöjä. Niitä ei pidä kuitenkaan toteuttaa lasten ja nuorten tulevaisuuden kustannuksella. 1990-luvun lamavuosina opittiin, että sellaiset säästöt tulevat todella kalliiksi.