Lämpövajeelle lähtöpassit

0

Hellettä pukkaa, mutta harva on säistä valittanut, kun takana on harvinaisen viileä alku- ja keskikesä. Lähipäivien säätiedotusten perusteelle voi luvata, että suomalaisia uhannut lämpö- ja kesävaje saadaan ennen syksyä kurottua umpeen: aurinkoisia päiviä on luvassa ensi viikollekin.
Maanviljelijöillekin helteet ja pouta ovat nyt erityisen tervetulleita. MTK Varsinais-Suomi ry:n aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu vertasi Laitilan Sanomissa (18.8.) kuluvaa kesää vuoteen 1987, joka jäi historiaan pahana katovuotena. Silloin koko kesä oli kylmä ja elokuu myös poikkeuksellisen sateinen.
Kasvuolosuhteet ovat vaihdelleet tänä vuonna paikallisesti, ja Vakka-Suomessa satonäkymät ovat moneen muuhun seutukuntaan verrattuna hyvät. Agraariyhteiskunnassa poikkeuksellisten sääolojen ja katovuosien vaikutus oli paljon kohtalokkaampi kuin nykyään. Viljaa tuodaan muualta ja sitä on varastoissa pahan päivän varalle. Silti viljasadon laadulla ja määrällä on merkitystä niin kansallisesti kuin globaalistikin: sadon onnistuminen vaikuttaa muun muassa elintarvikkeiden hintoihin.
Sää kiinnostaa ihmisiä ja sillä on vaikutusta mielialoihin. Kylmä kesä ei tapa, mutta suomalaiset ovat tottuneita neljään vuodenaikaan ja useimmat kaipaavat kunnon kesää.
Elokuusta saattaa tulla entistä suositumpi lomakuukausi, sillä viime vuosina hellepäiviä on osunut usein kesän loppuun. Vaikka lomat ovat takana, kesähuveja voi harrastaa iltaisin ja viikonloppuisin. Uimavedet ovat kylmistä öistä huolimatta lämpöisiä eivätkä levätkään ole järvissä kiusana. Itäkulman koulu näytti tällä viikolla hyvää mallia (sivu 10). Tällaiset pienet irtiotot jättävät mukavia muistoja ja antavat oppilaille varmasti motivaatiota arkiseen koulutyöhön.