Vakiveto-kisat lauantaina Kalannissa

0
Vakiveto-kisoissa sora lentää, kun kaksi traktoria kilpailee voitosta.
Vakiveto-kisoissa sora lentää, kun kaksi traktoria kilpailee voitosta.

Traktorin pörinä ja musta savu täyttävät jälleen Mannersuon soranottamon kentän Kalannissa tulevana lauantaina kun vakiotraktoreiden vetokisat järjestetään jo 13. kerran.
Kisassa kaksi traktoria lähtee samanaikaisesti liikkeelle vetäen perässään soralla lastattua kärryä noin 100 metrin matkan. Kuorman paino määräytyy kilpailuluokan mukaan. Suurimmassa, yli viisi litraisten teholuokassa, lastille kertyy painoa noin 24 tonnia. Kisa käydään pudotuspelinä.
Kaksi traktoria ajaa vastakkain viereisillä radoilla ja kilpailusuoran nopeimmin ajanut kuljettaja pääsee jatkamaan kilpailua toisten erien voittajien kanssa. Kilpailuluokka määräytyy litramäärien mukaan ja kunkin luokan voittajalla on mahdollisuus haastaa suuremman litraluokan traktorit.
Kilpailemaan pääsee jokainen yli 15-vuotias, jolla on traktori. Periaatteessa kisaan osallistuvat traktorit ovat vakiotraktoreita, joiden vaatimus on ehjät jarrut ja ehjä vetokoukku.
Ensimmäisen kerran vetokisat on järjestetty vuonna 1989 heinäpellolla. Tapahtuma on vuosien aikana kasvanut ja kehittynyt mutta Kyläyhdistys Hakava järjestää tapahtuman edelleen täysin talkoovoimin yhdessä kyläläisten kanssa. Tapahtuma ei onnistuisi ilman hyvää talkoohenkeä, sponsoreita, kisaajia sekä eri puolilta Vakka-Suomea kisaa seuraamaan tulleita katsojia.
Vakiveto on koko perheen tapahtumapäivä, jossa löytyy tekemistä ja katsottavaa koko perheelle. Edellisvuosien tapaan alueella on muun muassa makkaran myyntiä sekä kisakioski. Arvasta voi tällä kertaa voittaa itselleen jopon.
Lapset on alueella otettu huomioon ja tänäkin vuonna on mahdollisuus päästä ajamaan autoilla liikennekaupunkiin sekä pomppimaan pomppulinnassa. Muutakin aktiviteettia alueelta löytyy. Kisaavien traktoreiden lisäksi alueella on näytillä niin uusia kuin vanhojakin menopelejä mopoista kuorma-autoihin.
Kisapäivänä portit aukeavat jo klo 11 ja kisa alkaa klo 12. Alueelle on sisäänpääsymaksu, joka kattaa pysäköinnin ja lasten liikennekaupungin sekä pomppulinnan.