Villit vadelmat ja omatekoinen itikkakarkoite

0
En ole suuri avohakkuiden ystävä, mutta yksi hyväkin puoli niissä on; aukealle ilmestyvät vadelmapuskat. Löysin hyvän paikan, jossa on paljon vadelmaa, ja olemme käyneet lasten kanssa keruureissuilla. Aukea on lasten mielestä mukava paikka muutenkin. He tykkäävät katsella kivikasoja, muurahaisten polkuja ja kantoja sekä tietysti syödä vadelmia suoraan puskasta. Olen onnekseni löytänyt puskia, joissa on ihan kerättäväksi mukavan kokoiset marjat, eikä ole tarvinnut yrittää täyttää purkkeja piskuisilla minivatuilla.
Marjojen kuivaamiseen minulla ei ollutkaan kärsivällisyyttä. Tykkään kerätä paljon, enkä jaksa odottaa niin pitkää aikaa, että marjat kuivaisivat. En myöskään uskalla jättää uunia päälle, kun lähden kotoa. On vaan ollut liian hankalaa. Siksi kaikki on mennyt nyt pakastimeen. Minulla on käytössä neljä keskikokoista pakastinta, joita laitan päälle tarpeen vaatiessa.
Lämpimät kelit ovat lisänneet itikoiden määrää selvästi. Aasi ja poni ovat laitumella välillä tuskissaan niiden kanssa. Olen nyt toista vuotta tehnyt itse karkoitteen keittiöstä löytyvistä aineista, ja kokemukset ovat olleet hyviä.
Olen laittanut ensin oliiviöljyyn yöksi likoamaan murskattua valkosipulia ja rosmariinia, aamulla olen sekoittanut joukkoon etikkaa, sitruunaa ja laventeliuutetta sekä joskus tervaa, jos sattuu olemaan. Sivelen öljyä harjan ja hännän juureen sekä rintaan, vatsaan ja takajalkojen sisäpintoihin. Hännän huiskinta ja muu itikkatuskaisuus on huomattavasti vähentynyt. Hienoa löytää valmiiden kaupan suihkeiden sijasta tällainen luonnonmukainen vaihtoehto. Ihmiselle tämä ei varmasti olisi hyvä vaihtoehto voimakkaan hajunsa vuoksi, mutta kaviokkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä.
Lämpimiä kesäpäiviä kaikille!
Hilla