Jo oli aikakin

0

Laitilan kaupunginhallitus aloittaa sähköiset kokoukset syyskuun aikana (LS 8.9). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esityslistoja ei enää postiteta hallituksen jäsenille eikä papereita pyöritellä kokouksissa. Päätettävät asiat jokainen hallituksen jäsen voi lukea tietokoneelta, jonka kaupunki on hankkinut luottamushenkilöiden käyttöön.
Jo oli aikakin. Digitalisaatiosta puhutaan paljon, mutta paperisten esityslistojen lähettäminen osoittaa, että paljon on vielä tekemistä tällä saralla niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.
Pyhärannassa tabletit otettiin käyttöön jo kaksi vuotta sitten. Sähköinen kokouskäytäntö säästää paitsi kuluja myös ympäristöä.  Asioiden arkistointi sujuu kätevästi ja tärkeät jutut pysyvät tallessa. Jotkut asiat elävät päätöksenteossa kuukausia, jopa vuosia. Omista sähköisistä arkistoistaan päättäjien on helppo palauttaa mieliin asioiden historiaa ja taustaa.
Valtuustojen ja lautakuntien kokouksia uusi käytäntö ei Laitilassa vielä koske, mutta toivottavasti nekin tulevat nopeasti perässä. Koneiden hankkiminen leasingillä on hyvä ratkaisu, sillä teknologia kehittyy koko ajan ja tarpeet muuttuvat. Kannettavien tietokoneiden tai tablettien ei tarvitse toisaalta tällaisessa käytössä olla viimeisen päälle, vaan halvemmatkin koneet ajavat asiansa tässä tarkoituksessa.
Kuntalaisillekin sähköiseen kokouskäytäntöön siirtyminen on tervetullut asia. Esityslistat ja pöytäkirjat ovat luettavissa netissä, mutta uudistuksen ansiosta hallituksen listat tulevat nettiin sellaisessa muodossa, että ne eivät vaadi erityisiä ohjelmia.
Sähköisiä kokouksia kaupunginhallituksen jäsenille on syksyllä luvassa muutoinkin kuin tietokoneiden ansiosta: kaupungin omat ja maan hallituksen säästötavoitteet, pakolaiskysymys ja sote-uudistus takaavat, että syksystä tulee varsin värikäs.