Päätöksen aika päiväkotiasiassa

0

Kaupunki on jo pitkään selvitellyt päivähoidon tilapulaa Laitilassa. Väliaikaisratkaisut ovat tuoneet helpotusta, mutta niiden varassa on nyt menty jo aivan liian kauan. Lapset ja päivähoidon henkilökunta tarvitsevat asianmukaiset ja varta vasten päiväkodin toimintaan suunnitellut tilat.
Aikaa ja paneutumista on viime aikoina käytetty lähinnä olemassa olevien tilojen kartoitukseen, ja uudisrakentaminen on jäänyt taustalle. Uudisrakennuksen lisäksi esillä on ollut myös parakkipäiväkodin rakentaminen. Potentiaalisista remonttikohteista loppusuoralle nousi entinen meijeri, joka sijaitsee kehitysvammaisten toimintakeskus Palkkeen  läheisyydessä. Arkkitehtitoimistolta tilatun arvion mukaan hankkeen kustannukset olisivat reilu kolme miljoonaa euroa.
Kaupunginhallitus sai uusimman selvityksen tiedokseen eilen illalla. Selvitys- ja harkinta-aikaa on ollut riittävästi, nyt on vihdoin viimein päätösten aika.
Vanhan korjaaminen on ajatuksena hyvä, sillä se on ekologista ja toisaalta myös kustannukset saattavat olla toista luokkaa kuin uudisrakennuksessa. Toisaalta vanhan korjaamisessa on tehtävä usein kompromisseja, ja niihin päiväkodin tilat eivät taivu. Vanhan korjaamisessa paljastuu usein myös odottamattomia yllätyksiä, jotka nostavat kustannuksia.
Huono sisäilma julkisissa rakennuksissa on Suomessa todella iso ongelma: uusia homekouluja putkahtaa koko ajan julkisuuteen. Päiväkodissa tilojen turvallisuus- ja terveysvaatimukset ovat tarkkoja, ja niistä ei voi tinkiä.
Kiinteistöjen ylläpitäminen on kallista kaupungille, mutta vieläkin kalliimpaa on pitkittää hankkeita, jotka vaatisivat pikaisia toimenpiteitä. Päiväkodin tiloille on selkeä tarve ja tilaus, nyt on tekojen aika.