Pitääkö petoja pelätä?

0

Kesyjä citykettuja kotipuutarhassa, susia keskustan pururadalla, karhu valtatien varrella sijaitsevan yrityksen pihalla, ilves bongattu pellolla.
Nämä ovat petohavaintoja Laitilasta kuluneen kesän ja meneillään olevan syksyn varrelta.
Kettu, ilves, susi ja karhu kuuluvat Suomen luontoon, mutta ainakin kaksi viimeksi mainittua herättävät ihmisissä paljon pelkoa. Onneksi pelko on molemminpuolista. Susi ja karhu eivät erityisemmin välitä ihmisistä. Siitä huolimatta ne ovat ilmestyneet viime aikoina entistä lähemmäs asutusta.
Tiedotusvälineet raportoivat petojen liikkeistä, mutta median syyksi ei ihmisten pelkotiloja voi sysätä. Maaseudulla asuvien on hyvä tietää petojen liikkeistä. Jatkuvasti päivittyvää ja asiallista tietoa tarjoaa Laitilan seudun riistanhoitoyhdistyksen ylläpitämä Petonetti-sivusto. Se palvelee paitsi paikallisviranomaisia, poliisia ja riistantutkimusta myös metsässä liikkuvia kansalaisia ja vaikkapa lammastilojen omistajia.
Paniikkiin ei ole Laitilassa syytä, pururadalle ja marjametsään uskaltaa mennä jatkossakin. Pedon näkeminen keskellä päivää on edelleen harvinaista, sillä sudet liikkuvat useimmiten yöllä, jolloin ihmiset nukkuvat. Jos  silti joutuu kohdakkain petoeläimen kanssa, viisainta on vetäytyä hiljaa paikalta. ”Jos itse olisin metsässä ja näkisin karhun, poistuisin vähin äänin”, neuvoi petoyhdyshenkilö Osmo Uuttera Laitilan Sanomissa pari viikkoa sitten.
Näyttää siltä, että petojen lähellä olemiseen pitää tottua. Viranomaiset kyllä pitävät huolen siitä, että karkottamisiin ryhdytään, jos tarvetta ilmenee. Ymmärrettävää on tosin sekin, jos ei pysty pelkoaan voittamaan.