Tekojen aika

0

Palkansaajajärjestöjen jäsenet osoittavat mieltään maan hallituksen ehdottamia säästölakeja vastaan tänään Helsingissä.
Näin laajat mielenilmaukset eivät ole Suomessa aivan tavanomaisia. Vieläkin harvinaisempaa oli pääministeri Juha Sipilän keskiviikkona pitämä tv-puhe, jossa tehtiin eräänlaista poliittista historiaa Suomessa. Nauhoitettua puhetta seurasi Yle TV1:ltä peräti 1,5 miljoona katsojaa.
Suomen kansalle osoitettu puhe on saanut osakseen sekä kiitosta että kritiikkiä, mutta yhdessä asiassa Sipilän viesti on mennyt perille: nyt tarvitaan päätöksiä ja tekoja, odottelun aika on ohi. Valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää – pyhää arkea. Näin emme voi jatkaa. Rahat loppuvat, Sipilä kuvaili synkkää tilannetta.
Olosuhteet maan eri osissa toki vaihtelevat: Laitilassa ja Vakka-Suomessa on koettu työttömyyden osalta paljon pahempiakin aikoja. Monet teollisuusyritykset ovat investoineet tänäkin vuonna, mikä ei ole ollut aivan tavanomaista viime aikoina.
Laitilan kaupunki aloitti talousremonttinsa jo vuoden alussa. Kesäkuun valtuusto hyväksyi kahden miljoonan euron säästötavoitteet. Suuri kysymysmerkki on edelleen sosiaali- ja terveyspalvelujen valtakunnallinen uudistus ja sen paikalliset vaikutukset kuntien talouteen ja toimintaan.
Sipilä nosti puheessaan esille myös pakolaiskysymyksen, joka koskettaa nyt laitilalaisia lähemmin kuin moni olisi osannut vielä kuukausi sitten ajatella. Suomeen odotetaan tänä vuonna 15 000–30 000 turvapaikanhakijaa. Meidän on pystyttävä löytämään inhimillisyyttä itsestämme tukalasta taloustilanteesta huolimatta. Suomesta turvapaikan saaneiden on voitava tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi, Sipilä linjasi tv-puheessaan.
Ulkoministeri Timo Soini kehotti hänkin kansalaisaktiivisuuteen pakolaisten auttamiseksi: On aina niitä ihmisiä, jotka auttavat. Nyt saa näyttää tuota halua. Kun jakaa omastaan parikymppiä tai viisikymppiä, niin se auttaa paljon, Soini sanoi eilen ilmestyneessä Kauppalehden Optiossa.
Myös presidentti Tarja Halonen näytti esimerkkiä osallistumalla kerääjänä eilen Punaisen Ristin nälkäpäivätalkoisiin.