Tunnemmeko toisemme?

0
Tää on meidän yhteinen tuoli.
Tää on meidän yhteinen tuoli.

Laitilan Sanomat julkaisi 3.9.2015 uutisen otsikolla ”Laitilaan saapui eilen 70 turvapaikanhakijaa”. Se on ihan mahtava juttu! Toivon ja uskon, että ihmisiltä löytyy vielä halua auttaa apua tarvitsevia, oli kyseessä sitten naapuri, ulkopaikkakuntalainen tai ulkomaalainen. Varsinkin nuoret ovat kiinnostuneet vieraista kulttuureista ja käyttävät mielellään eri kieliä kommunikoimiseen, jos niitä osaavat ja heille löytyy siihen mahdollisuus. Muiden auttaminen lisää onnellisuutta merkittävästi. Keskustellessa huomaa, kuinka toisella ihmisellä on samanlaiset perustunteet kuin itsellä: ilo, suru, inho, pelko ja viha ovat meille yhteisiä.

Ihmisten tunteiden yhtäläisyys näkyy myös Pixarin ja Disneyn uudessa menestysanimaatiossa Inside Out – mielen sopukoissa. Se havainnollistaa tunteita, muistoja ja persoonallisuutta aivan uudella tavalla, ja vaikka se muistuttaakin ranskalaista Olipa kerran elämä -piirrettyä, se on tuore ja viihdyttävä. Se vetoaa tunteisiin, mutta lisäksi se on opettavainen ja oivaltava. Elokuva sivuaa sitä, miten tunteet syntyvät, miten niitä käsitellään ja mikä niiden merkitys on. Juuri siksi siitä puhutaan menestyksenä. Elokuva käsittelee lempeästi mutta vedoten asiaa, jota mietimme varmaan loputtomiin. Mitä toisen ihmisen pään sisällä tapahtuu? Mitä omassa mielessämme tapahtuu?

Kun katsomme toista ihmistä, millaista tahansa, näemme vain sen, mikä tulee ulos. Junalla matkustaminen on siitä kivaa, että pystyy seuraamaan niin monia ihmisiä. Joillekin matkustaminen on arkea, toiselle arjesta poikkeavaa. On äitejä, jotka uskaltavat olla äitejä silloinkin, kun lapsi huutaa ja raivoaa ja muut matkustajat luovat ilkeitä katseita. On ulkomaalaisia, jotka kysyvät neuvoa ohikulkijoilta ja lipuntarkastajilta ja ovat kiinnostuneita Suomesta. On rakastavaisia, jotka suunnittelevat tulevaisuutta, ja ystävyksiä, jotka juttelevat hauskoista asioista.

Voimme olla ihan yhdessä tässä maailmassa. Mahdumme tälle planeetalle kyllä. On tärkeää, ettei kukaan jää yksin tai ilman apua. Minua on autettu kymmeniä kertoja. Sinä et jää yksin. Välitäthän itse avun sitä tarvitseville? Niin kuin apua välitetään juuri nyt. Tehdään siitä todellisuutta.