Uuden oppimista

0

Turvapaikanhakijat ja pakolaiskysymys ovat päivän puheenaiheita siellä missä ihmiset kohtaavat. Laitilassa turvapaikanhakijoita on ollut vain vajaan viikon verran, mutta ilmassa on vielä runsaasti kysymyksiä.
Punaisen Ristin ja kaupungin tiedotustilaisuudet olivat molemmat todella tarpeellisia, sillä ihmiset janoavat nyt tietoa. Moneen mieltä askarruttavaan asiaan on olemassa selkeitä vastauksia, mutta paljon on myös kysymyksiä, joihin kenelläkään ei ole tällä hetkellä vastauksia. Kukaan ei esimerkiksi voi tällä hetkellä suoralta kädeltä kertoa, miten kauan turvapaikanhakijat ovat Laitilassa ja miten moni heistä saa Suomeen pysyvään oleskeluluvan.
Paikallisen väestön ja tänne tulleiden turvapaikanhakijoiden verkostoituminen on jo alkanut. Sitä parempi, mitä useammalla laitilalaisella syntyy jo näin alkuvaiheessa henkilökohtaisia kontakteja heidän kanssaan. Mitä enemmän kantaväestö on tekemisissä tulijoiden kanssa, sitä helpommin turhat ennakkoluulot tulijoita kohtaan hälvenevät.
Osa Laitilaan tulleista turvapaikanhakijoista on lapsia. Mahdollista on, että he jossain vaiheessa aloittavat täällä koulunkäynnin.
Paitsi kodeilla myös kouluilla on nyt tärkeä rooli asennekasvatuksessa. Vaikka tulijat eivät koskaan ehtisi aloittaa opiskelua Laitilassa, kouluissa kannattaa nyt paneutua kertomaan Euroopan pakolaisongelmasta ja paikkakunnalle tulleiden turvapaikanhakijoiden tilanteesta ja taustasta. Oppilaita voi viedä tutustumaan turvapaikanhakijoiden tukikohtaan ja turvapaikanhakijat puolestaan voisivat vierailla kouluissa.
Kouluissa pitää kertoa lapsille ja nuorille, mitä pakolaisuus merkitsee perheille ja siitä, millaisesta kulttuurista he tulevat. Tietoa ei tarvita pelkästään sodista ja konflikteista, vaan maan ruokakulttuurista ja ja monesta muusta arkisesta asiasta.