Vatulointia valmisteluissa

0

Pääministeri Juha Sipilä lanseerasi taannoin poliittiseen kielenkäyttöön uuden termin, vatuloinnin. Hän käytti ilmaisua muun muassa hallitusneuvottelujen yhteydessä ja tarkoitti vatuloinnilla päätöksenteon hitautta. Vatuloinnista on kysymys, jos kiireelliset asiat eivät etene, ja monet yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeät asiat ovat vuodesta toiseen keskeneräisten asioiden listalla.
Laitilassa vatuloinnin tunnusmerkit saattavat toteutua ainakin päiväkotihankkeessa. Päivähoidon tilatarpeet ovat olleet esillä ennen ja jälkeen vuonna 2012 käytyjen kuntavaalien, mutta valmista ei ole tullut. Tilapulaa on paikattu tilapäisillä ratkaisuilla, ja akuuteista ratkaisuista on tullut pikku hiljaa pysyviä.
Olemassa olevat kiinteistöt on kartoitettu ja tämä vuosi on mennyt meijerin tilan tutkimisessa. Outoa kyllä, ensin tehtiin suunnitelma tilojen muuttamisesta päiväkodin käyttöön ja vasta sen jälkeen on vuorossa kuntokartoitus.
Kotimaisten kielten keskuksen mukaan vatuloinnilla tarkoitetaan köysien tai verkkojen selvittelemistä. Se voi merkitä myös hidasta, kömpelöä tai vaivalloista tekemistä. Valitettavasti tällaiselta päiväkotihanke nyt näyttäytyy palvelujen käyttäjille. Kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat ja menevät entistä pahempaan solmuun.
On asioita, jotka vaativat perusteellista selvittämistä ja päiväkodin rakentaminen kuuluu varmasti paikallisessa päätöksenteossa tähän joukkoon. Avoin keskustelu ja erilaisten vaihtoehtojen vaikutusten arviointi on tärkeää. Sen ei kuitenkaan pitäisi kestää kuukausitolkulla. Päiväkodin rakentaminen ei ole mitään rakettitiedettä, vaan kaupungin normaalia  toimintaa.
Pikaisella suunnanmuutoksella kaupungin päättäjät voivat vielä pelastaa nahkansa lapsiperheiden silmissä. Jos ja kun päätös vihdoin saadaan tänä syksynä aikaiseksi, rakentaminen on syytä aloittaa ripeästi.