Esimerkillä on väliä

0

Laitilan Kappelimäen koulu on saanut valituksia Eurantien yli juoksevista oppilaista. Vaaratilanteita on koettu, mutta yhtään onnettomuutta ei – onneksi. Voidaan olla yksimielisiä, että tämän tilaston suhteen halutaankin pysyä nollalukemassa.

Kun Katajamäentietä kävelee Laitilan Kirjapainolle, eli Eurantien risteykseen, ja tarkoituksena on päästä kantatien toiselle puolelle, iskee inhimillinen laiskuus. Paljon helpompaa on ylittää Eurantie suoraan kuin lähteä parinsadan metrin päähän jäähallin tai Agrimarketin alikuluille.

Tässä kohtaa laiskuus ei saisi kuitenkaan iskeä. Koska Kirjapainon kohdalla ei ole suojatietä, vilkasliikenteistä kantatietä ei ole turvallista ylittää. Ylitys on vaarallista varsinkin syysaamuisin, kun on pimeää, ehkä sumuista ja liukastakin.

Kappelimäen koulu on ollut aktiivinen tiedottaja. Koulun henkilökunta on painottanut oppilailleen, ettei Eurantien yli saa juosta, vaan tulee käyttää alikulkutunneleita. Jo koetuista vaaratilanteista on infottu myös kotiväkeä.

Opetetun konkretisoimiseksi tarvitaan tekoja. On turhaa sanoa lapselle, ettei saa juosta Eurantien yli, jos aikuinen itse toimii opetustaan vastaan. Risteyksessä ovat arkipäivää tapaukset, joissa aikuinen itse taluttaa lasta kantatien yli.

Esimerkin voimaa ei saa väheksyä. Vaikka aikuinen osaa ylittää tien turvallisesti, se ei välttämättä ole lapselle itsestäänselvyys. Tien ylittäminen on aina toimintamalli pienille silmäpareille.

Alikulkuja on kaksi ja ne ovat suhteellisen lyhyen matkan päässä toisistaan. Tunneleita ei siis välttämättä tarvita lisää. Kaivataan vain reipasta urheilumieltä, sillä parisataa metriä ei ole mahdoton matka kävellä. Kuntokin kohenee samalla.