Kanojen sulkasato

0
Lumi kasvattaa höyhenpeitettään kovaa vauhtia takaisin. Tupestaan nousevia sulkia näkyy ympyröidyissä kohdissa.
Lumi kasvattaa höyhenpeitettään kovaa vauhtia takaisin. Tupestaan nousevia sulkia näkyy ympyröidyissä kohdissa.

Kotitarvekanaloissa elämän rytmi ja munien saatavuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Valon määrän väheneminen laukaiseen kanassa sulkasadon ja munintaan tulee luonnollinen tauko. Teollisessa kanalassa yksilöt poistetaan tuotannosta ennen ensimmäistä muninnan laskua, jotta tuotanto pysyy tasaisena.

Monet munintaan jalostetut kanat munivat läpi talvenkin melko uskollisesti, sulkasadosta ja valon vähyydestä huolimatta, ja tästä syystä näitä tuotantoon jalostettuja kanoja haetaan myös kotitarvekanaloihin. Korkeatuottoisten kanojen kanssa saattaa kuitenkin ongelmaksi muodostua intensiivisestä muninnasta johtuvat sairaudet, muun muassa munanjohtimen tulehdukset. Kun eläin jalostetaan tuottamaan tehokkaasti ja elämään lyhyen elämän, on se jo kaksi-kolmevuotiaana vanha, ja monenlaista kremppaa alkaa tulla. Minulla on ollut sekä jalostettuja munijoita, että muita rotu- ja roduttomia kanoja, eivätkä korkeatuottoiset rodut oikein sovi minulle lyhytikäisyytensä vuoksi. Olen niin kovasti kanoihini kiintyväinen.

Syksyn eteneminen taas totuttuun tapaan toi eteen sen päivän, kun seisoin kanalassa ihmettelemässä, että onko joku kanoista räjähtänyt, tai ravistellut keskellä huonetta kaikki sulat päältään. Sulkasato tulee aina niin yllättäen, ja tänä vuonna se tuli melko rajuna joillain kanoilla. Omista tytöistäni Evelynevelyn sisarukset ja valkoinen Lumi tuntuivat kaljuuntuvan eniten, ja sulkasato selvästi vei voimiakin. Sulkasadon voimattomuutta voi ehkäistä antamalla proteiinilisää ja B-vitamiinia.

Vitamiinilisää voi lisätä ruokaan tai juomaveteen. Uudet kanaharrastajat saattavat säikähtää sisällä pysyttelevää onnettoman näköistä kanaa, ja miettiä mahtaako muut kiusata kanaa, jonka sulkapeite hupenee. Sulkasato on kuitenkin ihan normaali ilmiö, ja tulee joskus melkein huomaamattomana, joskus oikein rytinällä.

Sulkasadon huonoimpia puolia on ehdottomasti se, kun leipomisvimma iskee samaan aikaan, ja on pakko ostaa munia kaupasta. Tällä hetkellä minulla on 7 munintaikäistä kanaa, ja munia on tullut viime aikoina vain muutama viikossa. Osa on aloittanut muninnan uudestaan, ja määrä on tällä viikolla noussut pariin kappaleeseen päivässä.

Tällä määrällä voi hiukan jo leipoakin, kunhan ei joka päivä pyörittele isoja kakkuja. Hiusten pesuun on onneksi riittänyt keltuaisia, olen niukimpina aikoina jatkannut keltuaisia enemmän savella ja yrttivedellä. Jo 10 kuukauden hiusten pesua omilla kananmunilla takana. En aio lopettaa tähän!

Huurteisia aamuja kanalasta,

Hilla