Menestysresepti

0

Kananmuna-alalla on Laitilassa pitkät perinteet: paikkakunnan maine kanapitäjänä syntyi jo 1920-luvulla. Lähes sataan vuoteen mahtuu monenlaisia vaiheita. Tuottajien määrä väheni rajusti erityisesti EU:hun liittymisen jälkeen, ja alan kannattavuus on ollut koetuksella sen jälkeenkin.

Rakennemuutoksesta huolimatta alalla on myös menestyjiä. Yksi niistä on laitilalainen Munax, jonka innovaatiot ovat antaneet uskoa koko alan tulevaisuuteen.

Munaxin perustajakolmikko Janne Torikka, Hannu Majander ja Juha Venno pokkasivat lauantaina maakunnallisen yrittäjäpalkinnon Turussa. Yritys on jalostanut kananmunasta tuotteita, joilla on kysyntää paitsi kotimaassa myös ulkomailla. Laitilalainen munasmoothie on valittu Varsinais-Suomessa Vuoden tuotteeksi ja luomukananmunista tehty munamassa puolestaan on saanut Vuoden Luomutuote-palkinnon.

Yritys on onnistunut ajoituksessa, sillä kananmunan arvostus on noussut viime aikoina huikeasti. Sen ravintoarvot on tieteellisesti tutkittu ja todistettu ja se on suosittua terveysruokaa.

Vuonna 2003 perustetun yrityksen omistuspohja laajentui tänä vuonna, kun tanskalainen Danæg-konserni osti neljänneksen Munaxin osakkeista. Tästä saattaa olla etua yrityksen hakiessa kasvua vientimarkkinoilta. Munax Oy työllistää jo 70 henkilöä ja sen työllistävä vaikutus ulottuu myös noin 60 kananmunantuottajaan.

Vuonna 2006 maakunnallisen yrittäjäpalkinnon sai Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Mikä yhdistää näitä yrityksiä? Molemmat ovat ponnistaneet voimavaransa laitilalaisista juuristaan. Ne ovat innovatiivisia elintarvikealan yrityksiä, joissa investoidaan ja panostetaan rohkeasti tuotekehittelyyn.

Munax on onnistunut brändäämään kanamunan uudelle aikakaudelle. Bisneksen lisäksi yrityksellä on tarina eikä se ole unohtanut alkuperäänsä: omistajat kertovat käyvänsä kanalassa edelleen päivittäin.