Miniloma tulee tarpeeseen

0

Eilen ja tänään koulujen pihoilla on ollut hiljaista, kun oppilaat ja opettajat ovat viettämässä syyslomaa. Kahden päivän mittainen miniloma on taatusti tervetullut tässä vaiheessa lukuvuotta: kesäloma on etäinen muisto ja joululomakin vielä kaukana. Pienten lasten perheissä loma saattaa aiheuttaa myös ongelmia, jos vanhemmat ovat töissä. Onneksi loma-ajat ovat  tiedossa hyvissä ajoin etukäteen, ja siihen voi varautua ajoissa.

Pidennetty viikonloppu antaa mahdollisuuden perheen yhdessäoloon. Sitä kaivataan, sillä lapsiperheiden arki on ainakin paljon harrastavissa perheissä kiireistä ja aikataulutettua.

Syyslomalla on pitkät perinteet. Itse asiassa idea keksittiin jo 1940-luvulla. Silloin koululaiset saivat lomaa koulusta, jotta he ehtisivät tehdä kotona töitä. Agraariyhteiskunnassa vapaa oli nimetty perunannostolomaksi.

Nykyisenlainen syysloma otettiin käyttöön 1970-luvulla, jolloin myös koululaisten työviikko muuttui viisipäiväiseksi. Jotkut perheet hyödyntävät syysloman sukulaisvierailuihin tai lomamatkaan, mutta kotikonnuillakin riittää mukavaa tekemistä. Aikaa voi viettää vaikkapa kirjastossa, uimahallissa tai ihan vaan kotona. Yhdessä valmistettu ateria ja leffailta kotona television ääressä eivät ehkä täytä luksusloman kriteerejä, mutta laadukkaalle perhelomalle siinä on hyvät ainekset.

Koulujen syys- tai talvilomia ei ole määritetty lainsäädännössä, ja kunnat voivat päättää niiden pituuden ja ajankohdan itse. Laitilassa on jo vuosia tyydytty kahteen päivään lokakuun loppupuolella.

Tulevana viikonloppuna Suomi siirtyy taas virallisesti talviaikaan ja kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Mieli levänneenä on mukavaa aloittaa uusi ajanjakso vuoden kierrossa.