Pihkavoidetta ja ratamonlehtiä, luonnonmukaista haavanhoitoa

0

blogpihkavoideSatokausi ei pidä enää niin kiireisenä, on hyvää aikaa kääntää huomiota välillä muualle. Kun talossa on aikuisia, lapsia ja eläimiä, niin väkisinkin välillä jollekulle sattuu ja tapahtuu. Pieniin haavereihin, palovammoihin ja hiertymiin on hyvä varautua ennalta, jottei joutuisi siihen tilanteeseen, että täytyy turvautua apteekin salvoihin tai antibiootteihin haavojen tulehtuessa.

Kun antaa luonnolle mahdollisuuden, se hoitaa terveeksi!

Viime kesänä keräsin ensikerran ratamon lehtiä laastareiksi. Laitoin tuoreita ratamon lehtiä leivinpaperinpalojen väliin minigrip pusseihin, ja pakastin ne. Näin lehdet eivät tarttuneet toisiinsa ja ovat helppo irroittaa yksi kerrallaan, kun on tarvis. Ratamon lehtien pinta rikotaan ennen haavan päälle laittamista, esimerkiksi lehteä hinkkaamalla käsien välissä. Jotkut luottavat lehtien parhaaseen tehoon, jos ne kevyesti pureskellaan ennen haavan päälle laittamista.

Tänä vuonna tein ensikertaa pihkavoidetta. Pihkan tehoa haavojen hoidossa on tutkittukin paljon, ja hunajaa ja pihkavoidetta käytetään käsittääkseni jopa sairaaloissa muun muassa palohaavojen hoidossa. Pihkavoiteet ovat melko kalliita, ja kun kiinnostus itsetekemiseen on vahva, niin olihan sitä kokeiltava! Kävimme lasten kanssa keräämässä pihkaa omasta metsästä. Mehiläisvahaa ja hunajaa ostin paikalliselta tarhurilta. Öljy on paikallisesta kaupasta, mutta toki kauempana tehtyä. Vesihauteessa liuotin pihkaa öljyyn reilun tunnin ajan välillä sekoittaen, sen jälkeen siivilöin roskat pois. Annoin mehiläisvahan liueta joukkoon ja samoin hunajan. Luin netistä muutamia ohjeita, ja sovelsin ainesosien määrän näppituntumalla. Purkitin voiteen kuumana ja jäähdytin. Säilytys jääkaapissa. Joissain ohjeissa pihkan lisäksi käytetään suolatonta voita. Oletan kuitenkin saavani tällä ohjeella paremmin säilyvää voidetta, jossa on mukana (etenkin palohaavoja tehokkaasti) hoitavan hunajan tehoa.

En odota märkärupea enkä ihottumaa, saati palohaavoja. Mutta olen hiukan paremmin varautunut nyt, ja opin taas jotain uutta! Luonto on ihmeellinen ja parantaa mielen lisäksi kehoa, niin monin eri tavoin. Kaunis keltainen voide. Kyllä tuli taas pienestä asiasta todella hyvä mieli!

Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim on julkaissut artikkelin “Kuusenpihkavoiteen vaikutukset haavan paranemisessa”, joka löytyy täältä.

Tervettä syksyn aikaa!

Hilla