Riekkoja nähty Laitilassa 80-luvun lopulla

0
Riekkoa on nähty Laitilan itäosien soilla viimeksi 1980-luvun lopulla. Kuva: Ari Kuusela
Riekkoa on nähty Laitilan itäosien soilla viimeksi 1980-luvun lopulla. Kuva: Ari Kuusela

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri kartoittaa maakunnassa harvinaisen riekon esiintymistä. Laji on katoamisvaarassa tai mahdollisesti jo hävinnyt maakunnan pesimälinnustosta.
Riekko pesii yleisenä Pohjois- ja Keski-Suomessa, mutta harvinaisena Etelä-Suomessa. Etelä-Suomen kannat ovat taantuneet ja riekko pesii enää erillisesiintyminä Satakunnassa, Suupohjassa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Riekkokannan alamäki Etelä-Suomessa on jatkunut jo vuosikymmeniä.
Varsinais-Suomessa riekko pesi vielä 1900-luvun lopulla harvinaisena maakunnan pohjoisosien suurten soiden reunarämeillä. 1970- ja 1980-luvuilla lajia tavattiin vielä 16 suolla. Lisäksi vielä 1980-luvulla riekko sinnitteli myös Uudenkaupungin saaristossa, josta sen hävitti ilmeisesti kettu.
Viimeisimmät julkaistut havainnot riekosta on tehty vuonna 2009 Kurjenrahkan kansallispuiston alueella ja vuonna 2008 Vaskijärven alueella. 1980-luvun lopulla riekko on tavattu vielä Laitilan itäosien soilla ja Maskun Vajosuolla.
Oletko tavannut riekkoa retkilläsi maakunnan soilla? Riekko on lähes teeren kokoinen kanalintu, joka on talvella puhtaanvalkoinen mustia pyrstösulkia lukuun ottamatta. Kesäaikaan laji on punaruskeankirjava valkoista vastaa lukuun ottamatta ja lentävällä riekolla näkyvät siivet valkoisina. Riekon ääni on harvakseltaan kuuluvaa voimakasta nakuttelua ja naurua.
Riekkohavainnot voi ilmoittaa luonnonsuojelupiiriin sähköpostilla varsinais-suomi@sll.fi tai 040-372 5301.