Veteraanien opetukset

0

Onko lähipiirissäsi sodan käyneitä naisia ja miehiä? Jos on, älä pihtaile viettämääsi aikaa heidän kanssaan. Keskustele, kysele ja kuuntele. Heillä on jokaisella oma tarinansa kerrottavanaan. Tositarina, josta nuoremmalla sukupolvella on paljon opittavaa.
Laitilan Terveyskodissa vietettiin viime perjantaina Sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlaa. Vime vuosina veteraanien ja sotainvalidien juhlista on tullut monelle entistäkin koskettavampia ja merkityksellisempiä, sillä sodan omakohtaisesti kokenut sukupolvi pienenee koko ajan. Sotainvalideja on elossa enää 3 500.
Viime aikoina Suomen ja Euroopan talous- ja pakolaiskriisi on saanut monet kaipaamaan talvisodan henkeä, joka tarkoittaa kansakunnan yhteishenkeä sekä yksilöiden vastuuntuntoa yhteiskunnasta ja lähimmäisistään. Suomi ja maailma ovat muuttuneet radikaalisti  talvisodan vuosista. Hyvinvointi on lisääntynyt monilla mittareilla, vaikka ongelmiakin on.
Sotaveteraanien toiveena on, että jälkipolvien ei koskaan tarvitsisi kokea sotaa. Heidän viestinsä vastuunkantajille onkin, että nykyiset ongelmatkin ovat ratkaistavissa.
Laitilan Veljeskoti on hoitanut reilun kolmen vuosikymmenen ajan sotainvalidien ja veteraanien kuntoutustoimintaa esimerkillisellä tavalla. Työ jatkuu edelleen, vaikka ikäluokat käyvät vuosi vuodelta pienemmiksi.
Sotainvalidien Veljesliitolla oli aikoinaan tärkeä rooli rintamalla palvelleiden miesten työkyvyn edistämisessä ja ylläpidossa. Nyt vastaavanlainen haaste on rauhanturvaajien kuntoutuksessa, joka on otettu osaksi Terveyskodin toimintaa. Tätä ja monenlaista muutakin toimintaa kehittämällä Laitilassa on pidetty huolta siitä, että sotiemme veteraaneista voidaan pitää huolta niin kauan kuin tarvetta on.