Falkenbergien hautausvaakunat taas paikoillaan kirkossa

0
Sukuseuran puheenjohtaja Rolf Falkenberg kertoi suvun vaiheista vaakunakilpien luovutustilaisuudessa. Palttilan kartanoa hallinnut Falckenbergin suku teki aikoinaan kirkolle paljon lahjoituksia. Kuva: Pirkko Varjo
Sukuseuran puheenjohtaja Rolf Falkenberg kertoi suvun vaiheista vaakunakilpien luovutustilaisuudessa. Palttilan kartanoa hallinnut Falckenbergin suku teki aikoinaan kirkolle paljon lahjoituksia. Kuva: Pirkko Varjo

Palttilan kartanoa 1600-luvulla hallinneen Falkenberg-suvun vaakunat on palautettu kirkon pohjoisseinälle lähes kymmenen kuukautta kestäneen konservoinnin jälkeen. Aloite vaakunoiden kunnostamisesta tuli Ruotsissa vaikuttavalta Falkenbergien sukuseuralta joka huolehti myös hankkeen kustannuksista. Työn toteutti Oitissa toimiva Konservointi Helle. Vaakunoiden luovutustilaisuus oli lauantaina.

Liivinmaalta muuttanut, Turun läänin jalkaväkirykmentin everstiluutnantti Gottfrid von Falckenberg sai Palttilan perinnölliseksi rälssitilaksi 1630. Hän kuoli 1634 ja haudattiin Laitilan kirkkoon. Hänen jälkeensä Palttilan sai majuri ja valtiopäivämies Gottfried von Falckenberg (1626– 1674). Hänet samoin kuin hänen vaimonsa Anna Barbara von Tiesenhausen, lapsena kuollut Jacob Jörgen von Falkenberg sekä useita muita suvun jäseniä haudattiin Falkenbergien perhehautaan, joka sijaitsi kuorin pohjoisosassa. Kirkon viimeisimmän korjauksen aikana 1967–1968 hauta tyhjennettiin ja vainajien jäännökset siirrettiin kirkkomaalle, yhteishautaan lähelle asehuonetta.

 

Lue lisää 13.11.2015 lehdestä