Palvelurakenneohjelma palautettiin kovan kritiikin saattelemana takaisin valmisteluun

0
Palvelurakenneohjelman käsittelyn aikana pidettiin eilen valtuustossa myös neuvottelutauko. Asiaa puivat kokoomuksen Juha Nurminen, Ville Varjo, Kyösti Kuronen, Jarkko Männistö, Elisa Kivi-Jalonen ja Jussi Perkkola sekä perussuomalaisten Lea Vainiotalo  (keskellä).
Palvelurakenneohjelman käsittelyn aikana pidettiin eilen valtuustossa myös neuvottelutauko. Asiaa puivat kokoomuksen Juha Nurminen, Ville Varjo, Kyösti Kuronen, Jarkko Männistö, Elisa Kivi-Jalonen ja Jussi Perkkola sekä perussuomalaisten Lea Vainiotalo (keskellä). Kuva: Solina Saarikoski

Laitilan kaupunginvaltuusto palautti eilen kritiikkiryöpyn saattelemana uudelleen valmisteltavaksi palvelurakenneuudistuksen, jota Laitilassa on valmisteltu keväästä lähtien. Kriittisissä puheenvuoroissa ohjelman moitittiin kutistuneen hyvistä tavoitteistaan huolimatta lähinnä leikkauksia esitteleväksi säästölistaksi.

Suurin vääntö kaupunginhallituksessa on käyty ohjelmaan sisältyneestä kahden kyläkoulun lakkauttamisesta. Hallitus esitti valtuustolle, ettei kouluverkkoa leikata. Kouluistakin valtuustossa puhuttiin, mutta ennen muuta puheenvuoroista huokui pettymys palvelurakenneohjelman sisältöön kokonaisuutena.

Äänestys päättyi
tasan 17–17

Ensimmäistä kertaa valtuuston asialistalle päätynyttä palvelurakenneohjelmaa ruodittiin kokouksessa lähes 1,5 tunnin ajan. Pitkän käsittelyn tiimellyksessä käytettiin lukuisia painokkaita puheenvuoroja sekä ohjelman puolesta että sitä vastaan, ja keskustan Helvi Kähkölän pyynnöstä pidettiin myös neuvottelutauko. Asian kinkkisyys näkyi siinäkin, että valtuuston puheenjohtaja Pekka Kuusistolle esitettiin ennen äänestystä jopa toive henkilövaaleista tutun suljetun lippuäänestyksen järjestämisestä.

Äänestys päättyi äärimmäisen tiukasti: tasan puolet, eli 17, paikalla olleista valtuutetuista oli ohjelman palauttamisen kannalla. Äänten mennessä tasan ohjelman palautti hallitukselle takaisin valtuuston puheenjohtaja Pekka Kuusiston ratkaisevaksi noussut ääni.

Ohjelma sai äänestyksessä taakseen keskustan 16:sta valtuutetusta 13, mutta palauttamista hallitukseen kannattivat kaikki kokoomuksen seitsemän ja demareiden kuusi valtuutettua. Laitilan valtuuston 1–2 hengen pienpuolueista – perussuomalaiset, vihreät, Pro Vakka-Suomi ja kristilliset – vain kristilliset oli sitä mieltä, että palvelurakenneohjelma tulee palauttaa kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

Lue lisää perjantain 6.11. lehdestä.
Valtuustossa oli aiheena myös esimerkiksi hallituksen tekemä kannanotto turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilojen muuttamisesta vastaanottokeskukseksi.