Sadekelien chili-ajatuksia

0

Sateet ja leudot kelit jatkuvat aina vaan. Puita ei paljoa kulu, se on positiivista, mutta toisaalta kelit on vähän huonot pihaleikkeihin. Monelle kavioeläimen omistajalle on varmasti tuttua kosteiden kelien aikainen tuskailu. Aitauksiin kasaantuu vesi, ja mudassa seisominen vaurioittaa kavioita ja säteitä.

Metsälaidun on onneksi rinteessä, johon kosteus ei jää seisomaan, mutta pihalla maa on paikoin vetelää. Tänään ohjelmassa olikin pintamaan ylös kaivamista, ja hiekan levittämistä märimpiin kohtiin. Aaseilla kavio-ongelmat ovat yleisiä kosteaan aikaan, siksi on erityisen tärkeää pyrkiä ennalta ehkäisemään vaivoja.

Ruokavalion muuttuessa, ja nyt etenkin gluteiinin pois jätön jälkeen, ovat mausteet alkaneet kiinnostaa enenevissä määrin. Olen ollut niin sanotusti herkkävatsainen koko ikäni. Tuliset ruuat eivät koskaan ennen ole sopineet. Nyt huomaan heräävän kiinnostuksen chilejä kohtaan. Ken tietää, miten olen ennen vierastanut mausteita, on ihmeissään. Itsekin yhä ällistyn, minä todella laitan ruokaan chiliä tuosta noin vaan.

Chili on kasvina kiintoisa, ja tarvitsee pitkän kasvuajan. Nyt jo kuulee ihmisten laittavan ensimmäisiä lajikkeita itämään ensi vuotta varten. Aion ehdottomasti yrittää ottaa tästä innosta ilon irti, ja alkaa selvitellä sopivan mietoja ja helppokasvuisia lajikkeita, joilla harrastuksen voisi aloittaa.

Ties vaikka joulupukki toisi chilin siemeniä lahjaksi! Joulun aikoihin monet lukemani mukaan aloittelevat, siihen voisin itsekin tähdätä. Täytyy miettiä itselle sopiva kasvualusta vai koittaisikohan muutamaakin vaihtoehtoa, sekä järjestää sopivan lämmin paikka. Lamppu on onneksi jo valmiina olemassa. Aiemmin meillä on ollut joitain chilejä kasvamassa, mutta ne ovat olleet miesihmisen juttuja, enkä ole niihin juuri kiinnittänyt huomiota. Ainut, mitä muistan on, että satoa on tullut huonosti, koska siemeniä on laitettu itämään liian myöhään. Jännittävä siirtää ajatuksia jo ensi vuoden satoon!

On ihana huomata, miten nyt kun kasvukausi on ohi, siirtyy into tekemiseen, luonnon materiaaleihin ja kasvun ihmeen seuraamiseen luontevasti uusiin kohteisiin. Talvi toki on rauhoittumisen ja hidastamisen aikaan. Silti olen iloinen, ettei kesä ole imenyt kaikkia mehuja, ja halu uusien asioiden oppimiseen on yhä tässä.

Hurahtaisin mielelläni tällä hetkellä vaikka risutöihin, mutta ulkona oleminen ei innosta. Luomisvimma on kuitenkin kova, ja olen maalannut paljon. Kehyksinä toimii hyvin vanhat ikkunan pokat ja paperina vanhat kaava-arkit. Kierrätystä suositaan mahdollisuuksien mukaan joka asiassa!

Luovuuspuuhat vaativat intoa, mutteivät välttämättä paljoa rahaa. Kehyksinä voi toimia vanhat ikkunat ja paperina vanhat kaava-arkit. Kuva: Hilla Nummila
Luovuuspuuhat vaativat intoa, mutteivät välttämättä paljoa rahaa. Kehyksinä voi toimia vanhat ikkunat ja paperina vanhat kaava-arkit. Kuva: Hilla Nummila

Kauniita sateisia päiviä!

Hilla