Kissanäyttelyssä

0
Kissanäytteyyn mahtui molempina päivinä 800 kissaa, ja se pidettiin Turun Messukeskuksessa.
Kissanäytteyyn mahtui molempina päivinä 800 kissaa, ja se pidettiin Turun Messukeskuksessa.

Minun ei-mitenkään-omavaraisuuteen-liittyvä rakas harrastukseni on rotukissat. Minulla on Maine Coon rotuisia kissoja, ja Kissaliiton kasvattajanimi. Kissaliitto on samantyyppinen kasvattajien kattojärjestö kuin koirapuolella on Kennelliitto. Kissaliiton alaiset rotuyhdistyksen järjestävät pitkin vuotta näyttelyjä eri puolella suomea. Viikonloppuna tällainen järjestettiin Turussa Turun Rotukissayhdistyksen toimesta.

Näyttely pidettiin lauantaina ja sunnuntaina Turun Messuhallissa, tuomareina toimi parikymmentä pääosin ulkomaista tuomaria, ja kissoja näyttelyyn mahtui 800. Kissaliiton hyväksymiä rotuja suomessa on yli 40, joten näyttelyissä on hieno mahdollisuus nähdä todella erilaisia kissoja! Minä olin viikonlopun aikana mukana kolmen coonin kanssa.

Oma rotu on puolipitkäkarvainen, ja näyttelyyn valmistautuminen alkaa muutamaa päivää ennen kunnon pesulla. Kissan peseminen on oma shownsa, saatika kolmen! Mutta pesun ja huolellisen huuhtelun jälkeen kissa on ihanan puhdas ja kaunis, ja se on aina vaivan arvoista.

Myös kynnet leikataan ennen näyttelyä. Näyttelypäivät ovat melko pitkiä. Lähtö on aikaisin, ja automatkan jälkeen hallissa ollaan iltapäivään asti. Kun viikonloppu on ohi, niin väsymystä on ilmassa -niin kissoilla kuin ihmisillä.

Pitkien päivien vuoksi käyn itse vain lähistöllä olevissa näyttelyissä, kotona odottavat kuitenkin lapset ja muut eläimet. Monet harrastajat käyvät kauempanakin, ja yöpyvät kissojen kanssa hotellissa tai ystävien luona.

Näyttelyissä parasta on muiden kasvattajien kanssa keskusteleminen ja ihmisten tapaaminen. On omalle kasvatustyölle tärkeää saada muiden kommentteja omista kissoista, ja kuulla tuomareiden näkemyksiä.

Näyttelyissä silmä harjaantuu näkemään sen, millainen kissa itseä miellyttää ja millaiseen suuntaan oman kasvatustyön olisi hyvä mennä. Kissapuolella panostetaan nykyään ulkonäön lisäksi lisääntyvissä määrin terveyteen ja sen testaamiseen. Monilta Maine Cooneilta testataan ennen jalostuskäyttöä muun muassa lonkat, sydän ja munuaiset. Lisäksi on tehty joitain tauti- ja geenitestejä. Nämä ovat minunkin jalostuskissoilta testattu.

Myrskypihlajan Neiti Tuittupää lepäilee näyttelyhäkissä tuomarin arvostelujen jälkeen.
Myrskypihlajan Neiti Tuittupää lepäilee näyttelyhäkissä tuomarin arvostelujen jälkeen.

Kissat menestyivät ja käyttäytyivät viikonloppuna hyvin. Näin hurjan määrän kauniita kissoja, ja tutustuin kasvokkain harrastajiin, joiden kanssa ajatuksia on ennen vaihdettu vain sosiaalisessa mediassa.

Kipinä palaa ja kokemus on aina niin ihana, että ensi vuonna joku/joitain viikonloppu/-ja pyhitetään tähän ihan varmasti!
Kurnau!