Kuva puhuu enemmän kuin sanat

0

Me lapset pienet riennämme
nyt Betlehemin seimelle.
Valosi, Jeesus, loistaa suo
ja jouluriemu meille tuo.
Hans Adolf Brorson

Tämän joulun alla minuun on tehnyt syvän vaikutuksen seurakuntatalomme eteisessä oleva taidenäyttely. Siinä on esillä Laitilaan tänä syksynä saapuneiden turvapaikan hakijoiden tekemiä kuvia.  Niitä ovat tehneet sekä aikuiset että lapset. Kuvissaan he kertovat oman tarinansa. Kun ei ole yhteistä kieltä, niin kuvat puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvat välittävät heidän kokemuksiaan meille suomalaisille. Niissä näkyy kärsimys, mutta myös toivo paremmasta elämästä.

Ennen vanhaan, kun kansa ei vielä osannut lukea, esitettiin Raamatun ja kirkkohistorian kertomuksia kuvallisessa muodossa. Laitilan Pyhän Mikaelin kirkossa on tuolta ajalta monia kuvia nähtävissä vielä tänäkin päivänä. Kirkkosalin yläosassa olevat kuvat ovat hyvin säilyneet, mutta seinäkuvat ovat suurimmalta osalta hävinneet aikojen saatossa. Vain kaksi seinämaalausta on jäljellä. Toinen niistä on joulukuva, joka sijaitsee pohjoisseinällä lähellä saarnatuolia. Siinä kerrotaan joulun kertomus yksinkertaisella mutta vaikuttavalla tavalla.

Suomen tunnetuin ja ehkä myös kaunein joulukuva löytyy Vaasan Pyhän Kolminaisuuden kirkosta. Siellä on alttaritauluna Albert Edelfeltin maalaama Paimenten kumarrus. Tuossa taulussa näkyy tallin nurkkauksessa istuva Maria, jonka sylissä lepää Jeesus-lapsi. Paimenet ovat kumartuneena kunnioittamaan joulun lasta. Taulun yläosassa on kolme enkeliä, jotka pitävät käsissään latinankielistä viestiä: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!” Edelfeltin maalauksessa katsojan huomio kiinnittyy ihmeellisen kirkkaaseen valoon, joka säteilee joulun lapsesta ja valaisee hämärän tallin nurkkauksen ja siinä olevat ihmiset.

Jeesuksesta säteilee ihmeellinen valo tähän kärsimysten täyttämään maailmaan tänäkin jouluna.  Se valo valaisee elämäämme ja antaa meille tulevaisuuden ja toivon. Hän sanoo meille: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo” (Joh. 8:12).

Lämpimin
jouluterveisin
Kari Aalto
lääninrovasti