Lähetä piti jälleen kerran

0

Moni tielläliikkuja on viime aikoina joutunut toteamaan: läheltä piti.

Pimeys yhdistettynä mustaan jäähän on vaarallinen yhdistelmä autoilijalle. Kun siihen lisää vielä mustiin pukeutuneet jalankulkijat tai auton eteen suoraan puskista juoksevan peuran – onnettomuuden riski kohoaa entisestään. Näin joulukuussa kukaan ei voi enää väittää, että talvi yllätti. Silti kaupungin keskustassa, kyläteillä ja maanteillä sattuu tähän vuodenaikaan lukuisia vaaratilanteita.

Osa liikenneonnettomuuksista sattuu, vaikka ratin takana olisi kuinka kokenut ja taitava ajaja. Useimmat kolarit olisi kuitenkin voitu ehkäistä ennalta.

Ajonopeuden mukauttaminen olosuhteisiin ja  turvavyön käyttäminen olisivat pelastaneet monia loukkaantumiselta ja kuolemalta. Jalankulkijoille tärkein henkivakuutus tähän vuodenaikaan on heijastin. Niin tunnettu loistava suomalaiskeksintö onkin, vain joka toinen suomalainen käyttää heijastinta ulkona liikkuessaan.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtuu loka-tammikuussa pimeään aikaan. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat selvittivät vuonna 2012  pimeässä tai hämärän aikaan tapahtuneita jalankulkijoiden kuolemantapauksia. Kuudestatoista tutkitusta tapauksesta puolet puolet ei käyttänyt heijastinta.

Näkyvyys on tärkeää myös valaistuilla taajama-alueilla. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot ovat yleisiä tähän vuodenaikaan. Heijastimen hyödyistä on selvää näyttöä: auton kuljettaja havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan.