Plussan puolella

0

Pian päättyvä vuosi jää historiaan värikkäänä ja tunteita kuohuttaneena uutisvuotena. Vuoden puheenaiheiden kärkeen nousee niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin pakolaiskysymys.

Laitilaan pikavauhdilla perustettu hätämajoitusyksikkö toimii nyt vastaanottokeskuksena, ja turvapaikanhakijat ovat osa paikallista yhteisöä varmasti vielä pitkään. Mahdollista on, että osa jää pysyvästi Laitilaan. Turvapaikanhakijat ja heidän kotoutumiseensa liittyvät haasteet ovat esimerkki siitä, että meidän pitää varautua monenlaisiin tilanteisiin.

Kun Laitilasta tuli 30 vuotta sitten kaupunki, maailma ja Suomi olivat erilaisia kuin tällä hetkellä. 1980-luvun lopussa elettiin voimakkaan kasvun aikaa, Laitilassa rakennettiin vilkkaasti ja väkiluku kasvoi. Sitten tuli lama, ja Vakka-Suomessa elettiin ennätysmäisen työttömyyden aikoja.

Nykyisestä talouden taantumasta Laitila ja koko Vakka-Suomi on toistaiseksi selvinnyt vähemmillä vaurioilla. Yritykset ovat investoineet ja Laitilassa työttömyysprosentti on ollut useana kuukautena koko Varsinais-Suomen alhaisin.

Henkistä ilmapiiriä on valtakunnallisesti leimannut tänä vuonna lamaannus ja synkistely. Pakolaiskriisistä ja talouden haasteista on helpompi päästä eteenpäin, jos eri tavalla ajattelevat eivät asettuisi toisiaan vastaan, vaan löytäisivät rakentavan tavan kommunikoida ja ratkaista ongelmia. Vihapuheen sijaan näilläkin seuduilla kaivataan nyt ennen kaikkea elämäniloa, toivoa  ja investointeja ihmisten hyvinvointiin.

Laitilan päättäjät saavat ensi vuonna kääriä hihansa talouden vakauttamiseksi. Toivottavasti säästöjä ei tehdä pelkästään leikkaamalla kuluja, vaan päättäjät käyttäisivät aikaa myös siihen, miten kaupunki voi kasvaa ja kehittyä.
Ennusteiden tekeminen on vaikeaa, mutta yhdessä tekemällä ja tulevaisuuteen uskoen kaupungilla on mahdollisuuksia päästä tulevina vuosina plussan puolelle niin henkisesti kuin taloudellisestikin.