Talous haastaa päättäjiä

0

Tulot vähenevät, mutta menot ja lainamäärä kasvavat. Ei kovin hyvin lähtökohta kamreerille eli kaupungin rahaliikennettä valvovalle viranhaltijalle. Ei mikään ihme, että Laitilan kaupungin kamreeri Sari Laine ilmaisi huolestumisensa talousarvioinfossa viime viikolla.

Laitilan vuosikate on plussalla, mutta suunta on alaspäin. Vuosikate tarkoittaa rahamäärää, joka jää kunnalle käytettäväksi, kun tuloista on vähennetty erilaiset juoksevat kulut.
Kehuttava ei ole tilanne myöskään päättäjien ja muiden viranhaltijoiden näkökulmasta. Kaupunkia pitää kehittää, vaikka euroja on käytössä entistä vähemmän. Entäpä sitten kuntalaiset? He ansaitsevat vastineeksi verorahoistaan muutakin kuin palvelujen karsimisia ja leikkauslistoja.

Valtuusto käsitteli ensi vuoden talousarviota eilisessä kokouksessaan, mutta jatkossa jokaiset kokoukset ovat omalla tavallaan budjettivaltuustoja. Paniikkiin ei ole kuitenkaan syytä sortua, vaan huolellisella valmistelulla talous saadaan hanskaan.

Tänä vuonna palvelurakenneohjelma ei saanut laajaa kannatusta, mutta toivottavasti asiassa otettiin opiksi ja työtä jatketaan laajemmalla rintamalla. On selvää, että talouden kuntoon saattaminen vaatii säästöjä, mutta eurojen lisäksi olennaista on tarkastella myös toimintatapoja.

Sote-uudistus ja suunniteltu aluehallinto saattavat muuttaa kuntien taloutta enemmän kuin koskaan. Tämä voi tapahtua jo muutaman vuoden kuluttua ja se pitää ottaa huomioon taloussuunnittelussa. Muun muassa päivähoito, peruskoulujen ylläpito, liikuntapaikat, kulttuuri ja tiehankkeet kuuluvat jatkossakin kunnille, ja ne ovat olennaisia kaupungin elinvoiman kannalta.