Hyvää pöhinää

0

Laitila sai tiistaina rutkasti positiivista julkisuutta Tavataan tehtaalla -mitalijuhlissa. Liikkeellä oli koko päivän aikana noin 5000 ihmistä, satoja autoja ja yli parikymmentä mediaa edustajaa. Niinistön maakuntavierailun Laitilan osuus nousi sekä Ylen että MTV3:n pääuutislähetyksiin televisiossa.

Yhteisöllisyys kukoisti sekä ennen että jälkeen tapahtuman. Tapahtumaa oli rakentamassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan, kaupungin, Jyskeen ja muiden lisäksi valtava joukko erilaisia toimijoita Laitilasta, Uudestakaupungista ja lähiseudulta. Presidentti Sauli Niinistö kertoi panneensa merkille, miten turvapaikanhakijat hoitivat hienosti tapahtuman liikenteen ohjaamisen.

Tällä viikolla paikkakunnalla on tarjolla muutenkin hyvää pöhinää. Kulttuuriviikko on täydessä vauhdissa ja tapahtumia on vielä runsaasti jäljellä koko viikonlopun ajan. Taide-elämyksiä on tarjolla moneen makuun: taidenäyttely lukutuvassa, lastennäytelmä kirjastossa, Kustaa kalaasit Poukan talolla, venäläistä balettia Kinon valkokankaalla, runoraati ja legendaarisen lauluyhtye Four Catsin konsertti.

Kahdeksannen kerran järjestetty kulttuuriviikko on osoittanut jälleen kerran yhteistyön voiman. Kun tapahtuma ensimmäisen kerran järjestettiin, innostus oli kova, mutta epäilijöitäkin riitti. Riski kannatti ottaa, sillä kulttuuriviikko on vuosien aikana rikastuttanut kulttuurielämää monella tavalla. Kävijöiden joukossa on aktiivisia kulttuurin harrastajia, mutta raikkaasti ideoidut teemat ovat houkutelleet mukaan myös ihmisiä, joille kuvataiteet, musiikki tai teatteri ei ole jokapäiväistä leipää.

Näinä aikoina jokaista asiaa mitataan euroissa. Kulttuuriin investoiminen ei ole haaskausta, vaan sijoittamista ihmisten hyvinvointiin. Laitilasta lähtöisin oleva erityisasiantuntija Henri Terho Taiteen edistämiskeskuksesta muistutti osuvasti kulttuuriviikkojen avajaisissa, että taide tekee hyvää paitsi henkisesti myös taloudellisesti.