Kiinteistöistä monenlaista harmia

0

Onni ei ole suosinut Laitilan kaupunkia viime aikoina kiinteistöasioissa. Nuorisotalon syksyllä alkaneessa kattoremontissa kaikki ei mennyt kuin Strömsössä: urakkasopimuksen mukaan remontin piti olla valmis syyskuussa, mutta hanke viivästyi parilla kuukaudella. Keskeneräinen katto vuoti ja aiheutti kosteusvaurion, joka korjattiin urakoitsijan piikkiin.

Kun tämä epäonninen projekti saatiin valmiiksi, tuli seuraava, huomattavasti isompi ongelma. Soukaisten koulun oppilaita ja henkilökuntaa odotti ikävä yllätys joululoman jälkeen: vanhemman rakennuksen lattia oli täynnä vettä.

Tässä vaiheessa ei ole vielä varmaa, miksi näin tapahtui ja kuinka kauan ongelma oli jatkunut. Putket ovat koetuksella kovilla pakkasilla ja kun samaan aikaan sattui vielä joululoma, vahinkoon ei voitu reagoida ajoissa.

Joka tapauksessa toinen koulurakennuksista on nyt ainakin osittain pois käytöstä, ja sisätilojen kuivatus kestää varmaan pitkään.
Paljon on puhuttu vanhoissa kiinteistöissä tikittävistä aikapommeista, mutta yllättäviä ongelmia voi toki tulla uusiinkin rakennuksiin. Soukaisissa ollaan syystäkin nyt surullisia, sillä vanhassa koulurakennuksessa oli vasta vähän aikaa sitten saatu remontti valmiiksi.

Vahinkoja ei pystytä mitenkään kokonaan estämään, mutta tosiasia on, että Laitilan kaupungilla on kiinteistöjen ylläpidossa paljon tekemistä.  Rahaakin tarvitaan. Korjauksiin varaudutaan talousarviossa, mutta osa niistä tulee yllätyksenä.

Laitilassa on toteutettu viime vuosina useita remontteja, muun muassa kouluissa, päiväkodissa, terveyskeskuksessa ja uimahallissa. Julkisten tilojen on täytettävä toiminnalliset ja terveydelliset vaatimukset, mutta  verorahoja ei saisi kohtuuttomasti mennä kiinteistöihin. Euroja tarvitaan myös palvelujen sisällön kehittämiseen.

Soukaisten tapauksessa onnettomuutta saattoi edesauttaa pitkä joululoma ja äkillisesti muuttunut säätilanne. Tällainenkin yhtälö pitää varmaan  jatkossa ottaa etukäteen huomioon.