Kivijalkakaupoille kysyntää

0

Laitilan maine kauppapaikkana ei ole horjunut, vaikka erikoisliikkeiden määrä onkin vähentynyt viime vuosina. Moni liike on sulkenut ovensa, mutta paljon on vielä jäljelläkin.

Päivittäis- ja käyttötavarakaupassa isot toimijat ovat investoineet myymälätilaan ja neliöihin. Kivijalkakaupoille on ennustettu jo pitkään kovia aikoja, kun suuret marketit ja verkkokauppa kasvattavat suosiotaan.

Kehitys ei ole kuitenkaan niin yksioikoista kuin tutkimukset usein antavat ymmärtää. Jo pitkään on povattu esimerkiksi perinteisten paperille painettujen kirjojen häviämistä, mutta edelleen kirjat käyvät hyvin kaupaksi.

Erikoisliikkeille ei löydy helposti jatkajaa pienessä kaupungissa, mutta onneksi omistajan eläköityminen ei merkitse automaattisesti ovien sulkemista. Laitilassa vietettiin tällä viikolla uudestisyntyneen erikoisliikkeen, MariHelenan avajaisia.

Valitettavasti tyhjiäkin liiketiloja keskustassa riittää. Esimerkiksi K-kauppana ja Tokmannin myymälänä palvellut iso liiketila kaipaa elämää.

Yrittäjävetoisten kivijalkakauppojen vahvuus on asiakaspalvelu sekä asiantuntemus. Muutama vuosi sitten Helsingin kivijalkakaupoista tehdyn tutkimuksen mukaan erityisesti korut ja kellot sekä  juhlavaatteet ja jalkineet  ostetaan mielellään kivijalkamyymälöistä. Toivottavasti tämä trendi näkyy myös laitilalaisten ja lähiseudun asukkaiden kulutuskäyttäytymisessä.

Monet haluavat digiaikanakin hypistellä tavaroita ja kokeilla vaatteita kaupassa. Lahjahankinnoissakin suomalaiset suunnistavat kauppaan: Ferratumin kansainvälinen joulubarometri arvioi viime vuoden lopussa, että suomalaisten verkkoshoppailu jäi alle eurooppalaisen keskiarvon.