Lumieristeitä ja luuliemen keittoa

0

Lunta on tullut reilusti, ja siitä on ollut paljon iloa. Lapsille luminen piha on mielikuvitusta kirvoittava leikkipaikka, mutta muutakin hyötyä lumesta toki on. Kylmien ilmojen sisään pääsyä estää tehokkaasti kivijalkaa vasten kolatut lumikinokset. Meillä lumia on kolattu niin talon vierustalle, kuin navetankin kylkeen. Talon eristeet eivät enää ole niin hyvät kuin olisi tarpeen. Nyt maassa oleva pakkaslumi on oivallinen eriste -halpa ja kevyt asentaa! Kun lumi on raskasta ja loskaista, se ei enää eristä samoin, tähän kelpaa vain kunnon pakkaslumi. Vanhan talon riesana on pihalle karkailevat lämpöasteet, kaikki apu luonnolta otetaan ilomielin vastaan!

Kevyt pakkaslumi eristää hyvin niin talon kivijalkaa, kuin navetan seinääkin vasten kasattuna.
Kevyt pakkaslumi eristää hyvin niin talon kivijalkaa, kuin navetan seinääkin vasten kasattuna.

Nyt kun päivät ovat olleet todella kylmiä, ja helloissa palaa tuli pitkin päivää, on oivallinen aika keitellä luulientä. Metsästyskausi on meneillään, ja vähälumisen alkukauden jälkeen saalista näyttää vihdoin tulevan. Olen saanut peuran luita, ja käytän niitä hyvin mielelläni niin eläinten kuin ihmistenkin tarpeiksi. Koirat tykkäävä järsiä luita, ja osan säästän omiin keitoksiin. Pistän kattilaan vettä, suolaa, vähän etikkaa, yrttejä, sekä luita ja juureksia, ja annan kattilan olla liedellä hiljalleen kiehumassa useiden tuntien ajan. Ylimääräistä sähköä ei kulu, kun puuhellassa palaa tuli joka tapauksessa. Liemestä tulee todella maukasta, ravitsevaa ja täyttävää. On ilo voida käyttää eläimestä ihmisen hyödyksi myös ne osat, jotka muuten saattavat mennä hukkaan.

Peuran luita, sipulia ja juureksia -maukkaan liemen ainekset!
Peuran luita, sipulia ja juureksia -maukkaan liemen ainekset!

Kohta kovat pakkaset ovat takana, ja päivien piteneminen ja lämpimämmät ilmat siirtävät ajatukset tästä päivästä tulevaan kevääseen. Nyt näyttää vielä siltä, että kylmyys on ikuista ja lämmityspuuhat vievät suuren osan päivästä. Välillä saattaa jopa tulla vähän toivoton olo. On tämä silti ihanaa aikaa tämäkin. Lintulaudalla käy kuhina, puissa on satukirjan kuvien kauneutta, omat tarpeet ja tavoitteet palaavat perusasioihin.

Kun tästä lämpenee, niin sitä todella osaa arvostaa.
Nautitaan lumesta kun vielä ehditään!
Hilla