Takapuoli pois penkistä

0

Nuorten kiekkoleijonien ja naisten MM-ringettejoukkueen loistavat esitykset MM-kisoissa tarjosivat sen verran huikeaa draamaa, että penkkiurheilijoiden oli välillä noustava seisomaan, ehkä jopa hyppimään, kotikatsomoissa.

Sohvan pohjalta kannattaa nousta jatkossakin. Terveysalan asiantuntijoiden mukaan liiallinen istuminen, yli seitsemän tuntia päivässä, voi olla tappavaa, vaikka harrastaisikin säännöllisesti liikuntaa. Jatkuva istuminen hidastaa aineenvaihduntaa, jäykistää niveliä ja lisää riskiä sairastua diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään.
Arjen alkaessa istumisen määrä lisääntyy. Monet tekevät työtään istuen, vaikka seisomisen mahdollistavat työpisteet, kävelykokoukset ja taukojumpat ovatkin yleistyneet.

Liikunnan määrässä suomalaiset ovat viime aikoina kunnostautuneet. Parin vuoden takaisessa Eurobarometrin liikuntakyselyssä suomalaiset nousivat kolmen kärkeen. Suomalaisista 66 prosenttia harrastaa liikuntaa vähintään kerran viikossa.

Liikkumattomuuteen on joskus perusteltuja syitä, mutta useimmiten takana on vain laiskuus ja välinpitämättömyys. Tammikuu on huippuaikaa kuntosalien kävijämäärissä, mutta motivaation ylläpitäminen ympäri vuoden on jo haasteellisempaa.

Harva jaksaa liikkua säännöllisesti, jos liikkumisesta ei nauti. Veren maku suussa tekee pahan olon, mutta aina ei tarvitse huhkia maksimisykkeellä. Kestävyys kasvaa ja lihaskunto pysyy yllä vähemmälläkin.

Viime viikkojen huippu-urheilun menestystarinoista soisi jokusen ripauksen tarttuvan myös penkkiurheilijoihin ja tavisliikkujiin. Samalla tavoin kuin huippu-urheilussa myös kuntoliikunnassa palkinto tulee useimmiten vasta suorituksen jälkeen. Lenkille tai salille lähteminen ei aina houkuttele, mutta tunnin hikoilun jälkeen olo on kuin voittajalla: minä tein sen!