117-vuotias menestysresepti

0

Vinkkejä lapsiperheiden pyykkirumbaan, siivousohjeita pölypunkkeja pelkääville, kotitalouskursseja maahanmuuttajille, niksejä kotipuutarhureille, tukea rahavaikeuksiin joutuneelle.

117-vuotias Marttaliitto on monessa mukana. Martoilta löytyy vastaus melkeinpä mihin tahansa arkiseen pulmaan. Tietoa on nykyään tarjolla järjestön nettisivuilla, mutta myös paikallisten yhdistysten järjestämiltä kursseilta.

Laitilassa vietettiin viime lauantaina Lounais-Suomen Marttojen järjestöseminaaria. Tapahtuma oli sikäli historiallinen, että kysymyksessä oli varsinaissuomalaisten ja satakuntalaisten marttojen ensimmäinen yhteinen kokoontuminen yhdistyneenä joukkona. Varsinais-Suomen Martat ja Satakunnan Martat liittyivät tämän vuoden alussa yhteen.

Laitilalainen Tiina Sjölund luotsaa nyt puheenjohtajana organisaatiota, jossa on peräti 7 100 jäsentä. Se kertoo, että satavuotiaalle martta-aatteelle on edelleen tilausta.

Järjestö on osoitus siitä, miten tärkeää yhdistystoiminnassakin on uudistua ja tarttua ajankohtaisiin asioihin. Martat eivät ole jumittuneet vanhaan, ja heillä on taito jakaa vinkkejään ihmisläheisesti eikä sormi pystyssä neuvoen. Muutama vuosi sitten marttojen ruokakurssit uusavuttomille vetivät väkeä, nyt kysyttyjä ovat muun muassa rahankäyttöön liittyvät koulutukset.

Marttojen menestysresepti on yli satavuotias, mutta uudet sukupolvet ovat tuoneet siihen aina uudet mausteensa. Laitilassa yhdistysväelle puhunut  työnohjaaja ja psykoterapeutti Liisa Salmenperä painotti, miten asenne ratkaisee  yhdistystoiminnassakin. Seminaarin runsaan osanottajamäärän perusteella voi ennustaa, että marttajärjestöllä on valoisa tulevaisuus ainakin näillä seuduilla.