Hyviä ja huonoja uutisia lapsiperheille

0

Jos tämä päivä sattuisikin olemaan pilvinen, ainakin paikallislehti tarjoaa tässä numerossa lähes kolmen sivun verran elämäniloisia vauvakuvia. Suurin osa Laitilaan viime vuonna syntyneistä lapsista esittäytyy tänään paikallislehdessä kuvan kera. Heitä katsellessa tulee väistämättä hyvälle mielelle.

Vauvat mullistavat vanhempiensa elämän, mutta he ovat tärkeitä myös koko ympäröivälle yhteisölle ja yhteiskunnalle. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan syntyvyys oli Suomessa viime vuonna alhaisin sitten 1860-luvun nälkävuosien. Laitilassakin ilmiö näkyy: tällä vuosikymmenellä on joinakin vuosina syntynyt satakunta vauvaa, mutta viime vuonna uusia kuntalaisia syntyi vain 78.

Laitilassa on kuluvalla valtuustokaudella puhuttu paljon lapsiperheiden palveluista. Alle kouluikäisten vanhemmilta päättäjät tuskin saisivat kiitettävää arvosanaa, sillä päiväkotihankkeen venyminen on syystäkin turhauttanut lapsiperheitä.

Viime viikolla järjestetty valtuustoseminaari lupaa pitkän odotuksen vihdoin päättyvän. Valtuustoryhmien kesken vallitsee yksimielisyys ainakin siitä, että päätös asiasta tehdään mahdollisimman nopeasti. Huono uutinen pienten lasten vanhemmille on maan hallituksen kaavailemat rajut korotukset päivähoitomaksuihin ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Perhe-teeman sivuilla on tänä vuonna juttua lapsista, vanhemmuudesta ja isovanhemmuudesta monesta eri näkökulmasta. Lapsiperheen arki muuttuu sitä mukaa kun lapset kasvavat. Koulukuraattori Kristiina Kaupinsalo muistuttaa, kuinka tärkeää vanhempien kannustus, tuki ja positiivinen palaute on lapselle kaikissa ikävaiheissa (sivu 7). Kannattaa lukea tämä ja muutkin jutut.