Coreplast kehittää älyheijastinta

0

Teknologian tutkimuskeskus VTT on toteuttanut heijastinvalmistaja Coreplastin kanssa yhteistyössä heijastimen, jonka toimintaa voidaan ohjata älypuhelimen kautta. Perinteisestä heijastimesta on tehty älykäs lisäämällä siihen antureita, ledivalot sekä langaton lataus ja kommunikointi.

Esimerkiksi pimeässä ja huonolla säällä heijastin saadaan vilkkumaan vaarallisessa risteyksessä huomiota herättävästi käyttäjän paikannustiedon perusteella. Tulevaisuuden älyliikenteessä heijastin voisi myös kommunikoida suoraan autojen tai liikennevalojen sensoreiden kanssa varoittaen esimerkiksi kääntyvää ajoneuvoa risteysalueella olevasta jalankulkijasta.

Esineiden internet luo taikaa

Älyheijastin on konkreettinen esimerkki siitä, miten arkipäivän esineisiin voidaan tuoda täysin uutta toiminnallisuutta kytkemällä ne osaksi esineiden internetiä. Esimerkiksi päiväkotiryhmälle voidaan asettaa sama yhteinen tunnusväri helpottamaan ryhmän koossa pitämistä ja saada ryhmästä harhautuneen lapsen heijastin vilkkumaan kirkkaammalla huomiovärillä.

Heijastimiin voidaan tuoda myös pelillisyyttä, jolloin voitaisiin lisätä heijastimen käyttöä myös nuorison keskuudessa. Pelikaverit voisivat esimerkiksi säätää heijastimensa hehkumaan mobiilipelin heimoväriä sekä vilkkumaan pelitilanteen tai kuunneltavan musiikkikappaleen tahdissa.

– VTT hakee aktiivisesti uusia ideoita, joissa IoT-teknologian avulla luodaan uusia palveluita ja tuodaan pientä taikuutta arkiseen ympäristöömme, kertoo tiimipäällikkö Vesa Pentikäinen VTT:ltä.

Älyheijastimen prototyyppi on ensimmäistä kertaa nähtävillä Coreplast Laitila Oy:n osastolla Paperworld 2016 -messuilla Frankfurtissa 30.1.– 2.2.