Hoitotakuu ei toteudu Laitilan hammashoidossa

0
Laitilassa akuuttiin hammashoitoon pääsee nopeasti, kiireettömään joutuu odottamaan yli puoli vuotta.  Kuvaaja: Jori Liimatainen
Laitilassa akuuttiin hammashoitoon pääsee nopeasti, kiireettömään joutuu odottamaan yli puoli vuotta.
Kuva: Jori Liimatainen

Laitila on saanut pyyhkeitä Lounais-Suomen aluehallintovirastolta liian pitkiksi venyneistä jonotusajoista kiireettömään suun terveydenhuoltoon. Akuutit päivystystapaukset saadaan Laitilassa kuitenkin vastaavan hammaslääkärin Ritva Soinun mukaan hoidettua hyvin.
– Asiakkaan kannalta tilanne ei ole paha, sillä meiltä saa kyllä avun vaivoihin.
Sen sijaan kokonaisvaltaisia tarkastuksia ja kiireettömiä hoitoja ei ole Laitilassa kyetty järjestämään lain edellyttämän kuuden kuukauden kuluessa. Soinu kertoo jonotusajan olevan tällä hetkellä noin kahdeksan kuukautta.
– Mutta jos ja kun jonottava henkilö on kokenut tarvitsevansa apua pikaisemmin, niin se on järjestynyt ja järjestyy vastakin, hän lupaa.
Soinu myöntää tilanteen olevan haastava, sillä avoimiin hammaslääkärin virkoihin ei ole ollut hakijoita.
– On tämä tilanne niin vaikea, ettei vielä koskaan ole näin vaikea ollutkaan, hän päivittelee.
Oljenkortena
ostopalvelut
Hammashoitoa koskevan hoitotakuun toteutumisessa oli Laitilassa vaikeuksia myös vuonna 2013, jolloin ongelmia aiheutti liian niukka henkilökunnan määrä. Hammashoitolaan perustettiinkin lisää vakansseja, mutta nyt vaikeutena on ollut saada avoimeksi tulleet virat täytettyä.
Suun terveydenhuollossa on viisi hammaslääkärin virkaa ja kolmeen virkaan on haettu uusia työntekijöitä useammankin kerran – turhaan.
Hammashoitolan tilannetta vaikeuttavat myös työvoiman suuri vaihtuminen sekä monen hammaslääkärin toive saada tehdä osa-aikatyötä. Soinu kertoo palkanneensa sijaisiksi tarkoituksella nuoria hammaslääkäreitä.
– Olen toivonut heidän jäävän tänne, kun he näkevät miten hieno työpaikka Laitilassa on. Mutta kyllä isot kasvukeskukset vetävät heitä puoleensa, hän harmittelee.
Tilannetta on saatu paikattua ostopalvelulääkäreillä.
– Mutta ei heitäkään tahdo oikein saada. Eikä ostopalvelusysteemikään ongelmaton ole, vastaava hammaslääkäri Ritva Soinu myöntää.
Tavoitteena on saada avoinna olevat kolme hammaslääkärin virkaa täytettyä.
– Jos haku ei tuota tulosta, niin kilpailutetaan ostopalvelut vuodeksi syyskuun alusta lähtien, kaavailee Soinu, joka on itsekin jättämässä virkansa toukokuussa eläköitymisen vuoksi.
– Huoli on, miten löydetään vastaava hammaslääkäri, sillä ostolääkärihän ei sitä virkaa voi hoitaa, sanoo Soinu, jonka piti alun perin jäädä eläkkeelle jo tammikuussa.