Kirjavan kukon yksinäisestä helmikuusta, ja vinkkejä flunssakauteen

0

Kanoista on tullut rakkaita. Niiden kanssa on niin mukava puuhastella. Kanalassa on ollut tavallista hiljaisempaa viime viikon, kun toisen parven kaikki seitsemää kanaa ovat ahtautuneet päälletysten kahteen pesään hautomaan munia. Siis kirjaimellisesti päällekkäin, pesiin ei mahdu kuin kaksi kanaa vierekkäin makaamaan, ja toisessa kanoja on nyt neljä.

Kukko on aika ihmeissään, kun se kulkee kanalassa yksin ilman parveaan. Iltaisin se hyppää orrelle yksin nukkumaan. Varmasti olo on melko toimeton, kun normaalisti kaitsettavana on seitsemän vaimoa. Ihmeissään olen minäkin. Melkoinen hautomisvimma heillä nyt tuntuu olevan.

Kanoista kolme on ennenkin hautonut yhdessä, neljä on uutta hautojaa. Jännäksi käy nyt nähdä, miten kanat jakavat vastuun tipuista, ja tuleeko hoitamisesta riitaa kun H-hetki tulee. Kana saattaa kuitenkin olla hyvin tarkka ja puollustaa tipujaan. Tämän kanssa täytyy olla nyt hyvin tarkkana.

Töihin palaamisen jälkeen on tullut oltua ihmisten kanssa tekemisissä huomattavasti enemmän. Influenssa jyllää Varsinais-Suomessa, samoin erillaiset vatsataudit ja flunssat. Vastustuskykyä on itsekkin tullut vahvistettua ja olonparantelua on pitänyt muutaman kerran harrastaa, onneksi mikään tauti ei ole kunnolla päälle iskenyt.

Tässä muutama hyvä keino flunssien ja köhien selättämiseksi (käsienpesujen lisäksi): vatsatauti on minulla pysynyt hyvin hallinnassa tai taittunut nopeasti omenaviinietikalla terästetyn veden juomisen jälkeen. Isoon vesilasilliseen laitetaan noin 1-2 rkl omenaviinietikkaa, ja mahdollisesti myös (luomu)sitruunan puristettua mehua ja hunajaa(veden täytyy olla lämmintä, muttei kuumaa). Sitruuna ja hunaja ovat paitsi terveellisiä, niin taittavat omenaviinietikan makua siedettävämmäksi. Tätä voi juoda siemuksina pitkin päivää jos perheessä on vatsatautia tai tuntuu siltä, että olet sairastumassa.

Mustapippuri on myös tehokasta, luomuversiona tietysti. Itse laitan mustapippuria hyppysellisen teen joukkoon. Flunssassa ja kurkkukivussa hyvänä apuna on tahna, joka on sekoitettu (luomu) kurkumasta, inkivääristä (itse laitan pienen määrän raastetta) ja hunajasta. Tahna laitetaan suuhun, ja annetaan liueta hiljalleen. Minä olen mustapippuri-fani, ja lisään tähän tahnaankin mustapippuria. Laitilastakin saa nykyään luomumausteita kätevästi eräästä keskustan pikkukaupasta.

Terveyttä ja valoisaa mieltä kaikille flunssakauden keskelle! Ollaan saatu nauttia upeista keleistä ja auringostakin. Talvi on kääntymässä. Tuntuu siltä, että mikä vain on mahdollista -eikö niin!

Hilla