Rannikkopitäjä etsii kipparia

0

Pyhärannassa tehdään tänä keväänä kaksi tärkeää valintaa: niin kunta kuin seurakuntakin ovat johtajaa vailla. Kunnanjohtajan virkaa haki määräaikaan mennessä 19 henkilöä. Saalista voidaan pitää kohtuullisen hyvänä, sillä kuntien ykköspaikalle ei ole ollut viime vuosina tunkua.

Kunnanjohtajien vaihtuvuus on takavuosia vilkkaampaa ja paikan houkuttelevuutta on laskenut myös epävarmuus kuntien tulevaisuudesta.
Kunnanhallitus päätti kutsua haastatteluun seitsemän henkilöä, joiden joukossa muun muassa kunnan hallinto- ja vapaa-aikasihteeri Katja Törrönen ja Lounais-Suomen ammattiopisto Novidan rehtorina Uudessakaupungissa toimiva Merja Koski.

Pyhäranta on nyt samassa tilanteessa kuin lähes vuosi sitten. Silloin kuusi vuotta kuntaa luotsannut Pauliina Sarilo ilmoitti siirtyvänsä muihin tehtäviin. Kunnanhallitus päätti, ehkä hieman yllättäin, valita kunnanjohtajaksi väliaikaisesti Laitilan kaupunginsihteerin Markku Mäen. Hän ilmoitti alkuvuodesta jäävänsä eläkkeelle.

Pienen kunnan avainhenkilön valinnassa painottuvat monenlaiset asiat. Kuntaliitto on listannut kunnanjohtajalta vaadittavia ominaisuuksia. Työssä painottuu strateginen johtajuus. Kunnanjohtajalta edellytetään vuorovaikutustaitoja ja hänen on osattava hyödyntää verkostoja. Kyky sietää epävarmuutta lasketaan plussaksi. Lisäksi häneltä vaaditaan talousosaamista ja kykyä ratkaista ongelmia.

Samat asiat pätevät missä tahansa johtajan tehtävässä, myös kirkkoherran viran hoitamisessa. Pyhärannan seurakunnan kirkkoherralle Soile Palmulle valitaan seuraaja tänä keväänä. Prosessi on erilainen kunnassa, mutta lopullisen päätöksen tekee Pyhärannan seurakunnan kirkkovaltuusto.

Pienessä kunnassa kahden merkittävän paikan vapautuminen samaan aikaan on iso juttu. Valintaan kannattaa paneutua huolella.